*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yoga Terapi Nedir ?  (Okunma sayısı 4279 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5483
Yoga Terapi Nedir ?
« : 04 Nisan 2013, 19:16:03 »


Yoga Terapi Nedir ?

Dünya sağlık örgütüne göre (WHO) sağlıklı olmanın tanımı, yalnızca hasta olmamak değil, fiziksel, duyumsal, sosyal ve ruhani anlamda da iyi olma halini de kapsıyor. Sağlıklı ve sağlıksız olmak bu durumda iki zıt kavramdan ziyade, sağlıklı olma kavramı bütün durumlarda iyi olma halidir . Yoga sisteminin metodolojisi kişinin fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal seviyelerdeki gelişimini tam anlamıyla sağlamak amaçlı oluşturulmuştur. Terapi bazlı uygulamalar ise kişinin daha sağlıklı olmasını amaçlar.

Yoga Terapi programı, bireyin sağlık gelişimini, stres bazlı hastalıkların önlenmeyi ve iyileştirmeyi amaçlar. Bilinen tedavi yöntemlerine adapte olabilen bir programdır. Kardiyovasküler, nörolojik, romatoloji, psikolojik, endokrin ve metabolik, jinekolojik, onkolojik rahatsızlıklar , sindirim ve solunum ile ilgili rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan her hastalığa uygun ayrı programlanmış, beslenme, nefes, fiziksel egzersiz, duruş, meditasyon çalışmalarını kapsar. Yoga terapi teknikleri problemi en temel seviyeden ele alarak düzeltmeyi amaçlar. Bedensel anlamda bütünsel düzelme, duygu ve psikolojik seviyedeki yaşamsal enerji katmanlarındaki düzelmelere bağlıdır. Tümleşik yaklaşımlar ile kullanılan çeşitli teknikler yoluyla zihnin bütünsel anlamda sessizliğe, sakinliğe ya da derin gevşemeye ulaşması sağlanır. Özellikle günümüzde yaşanılan çoğu rahatsızlığın stres ve dengeli olmayan yaşam tarzına bağlı olduğu öngörülmektedir. Sinir sistemindeki en ufak hücredeki organdaki ya da dokudaki derin gevşeme hali sağlık düzeyinde çok önemli ve etkilidir.

Yoga Terapi – Swami Vivekananda Yoga Üniversitesi

Swami Vivekananda Yoga Üniversitesinde Yoga Terapi bölümünde sadece stres ile ilgili rahatsızlıklar için sekiz ayrı birim yer almaktadır. Kronik astım, Alerjik astım, Kronik bronşit, diabet, obezite, yüksek tansiyon, düşük tansiyon, IHD, epilepsi, migren, Sırt ağrıları, tiroid bezi ile ilgili rahatsızlıklar, stres tipi baş ağrısı, romatizma, gastrit, ülser, dizanteri, kronik ishal, göz problemleri . astigmat, miyop, hipermetrop, şaşılık, erken katarat, kısmi felç gibi rahatsızlıklar ile ilgili terapi uygulanmaktadır.

Yogik yaklaşım

Bu teknik ani ve hızlı vücut hareketlerinin yapıldığı çeşitli gevşeme egzersizleriyle başlar. Bu başlangıç olarak aklın endişeli düşünce üretme halinden kişiyi soyutlar. Hızlı ve ani vücut hareketlerine dikkatimizi verdiğimizde sonrasında daha yavaş hareket serilerine geçebiliriz. Aynı şekilde kişi hızlı nefes egzersizlerinden sonra yavaş nefes egzersizlerine devam edebilir. Akıl endişeli düşünce döngüsünden bu şekilde çıkabilir. Ani fiziksel hareketler ile başlayarak yavaş ve daha yavaş pratikler ile içsel deneyimde derinleşilir. Bu süreçte aklı kontrol edebilmeyi öğreniriz. Aklı sakinleştirmek, sessizleştirmek ve derin gevşeme haline geçme alışkanlığını kazanmak için yapılan sistematik olarak çalışmalar, ansiyete ve depresyon döngüsünde kaybolmama kabiliyetini kazandırır.

Kendi hayatınızın doğru anlaşılabilir amaç ve anlamına yönelik düzenli yapılan çalışmalarla akıl ve duygu yönetiminde gelişme sağlandıkça, depresyon ve ansiyeteye yönelik herhangi bir ilaca ihtiyaç duyma durumunun dahi üstesinden gelinebilir.

Depresyon ve anksiyete

Aslında hepimiz hayatımızın belli bir döneminde anksiyete ve depresyon ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu aslında, bizim strese karşı ve hayatımızda deneyimlediğimiz duygulara karşı çok normal ve yardımcı bir reaksiyondur. Fakat çok sıkça görülmeye ya da uzun süreli olmaya başladığında, akılsal sağlığımızı, sosyal hayatımızı ve iş hayatımızı etkilemeye başlar. Depresyon ve anksiyete aylarca sürdüğünde, yaşam kalitesini etkilediğinde hastalık formuna dönüşür ve bu durumda medikal yardım gerekir. Anksiyete ve depresyon hastalığı gün geçtikçe ciddileşen genel bir problem olarak toplumda yaygın hale gelmektedir.

Eğer kişi stresi kendi kapasitesinin üzerinde bir durumla karşı karşıyaysa akıl ve beden arasındaki denge kontrolünü kaybetmeye başlayabilir. Yoga bilimi ; “ aklı sakinleştirme bir yoga tekniğidir ve basit nefes teknikleriyle bile aklı kontrol edebilirsiniz” der.
Anksiyete akıl hızını ortaya çıkarır, depresyon ise bunun tam tersidir. Anksiyete de bu hız çok açıktır; huzursuzluk, çarpıntı, endişe ve korkular şeklinde kendini gösterebilir. Depresyonda bu aklın hızlı hali sanki paketlenmiş gibidir. Açık değildir, görünmez. Sanki bir kaya parçası gibi içinde inanılmaz boyutlarda enerji barındıran, elektronik hareketlerin ve aktivitelerin çok hızlı olduğu fakat görünmezdir. Duygusal anlamda hız da depresyon da aynı bunun gibidir. Kendisini , iştahsızlık, ilgisizlik, uykusuzluk, intihar düşünceleri… vb olarak gösterir.

Yoga Terapi Anksiyete ve Depresyona faydalı olabilir mi ?

Svyasa üniversitesinde sistematik olarak çeşitli tiplerde ansiyete ve depresyon hastaları 2 haftadan 10 seneye kadar yoga terapi pratiklerinden sonra takip edilmektedir.
1996 – 1999 yılları arasında çeşitli ansiyete formlarında rahatsızlıklar, fobiler, panik atak rahatsızlıkları takip edilmiştir. Yoga terapide uygulanan pratikler, ansiyite meditasyonu gibi çalışmalar sayesinde 2 hafta içerisinde anksiyite skorlarında ve yapılan psikolojik testlerde ciddi gelişmeler kaydedilmiştir.

Ağır anksiyete ve depresyon hastalarında ise, doğru dozda ilaç tedavisi süresince yoga terapi uygulamaları yapılarak bu süreçte dengeli bir çalışma benimsenmiştir. Yoga terapi tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak benimsendiğinde, ilaç tedavisine diğer alanlarda da ciddi destek vermektedir.


alıntı : Şebnem Akbulut