*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Çocuklar Geleceğin Liderleri Olarak Yetişiyor  (Okunma sayısı 1623 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5483
Görme Engelli Çocuklar Geleceğin Liderleri Olarak Yetişiyor



YGA’nın Turkcell ile birlikte düzenlediği liderlik kampında görme engelli çocuklar atölye çalışmalarıyla geleceğin liderleri olarak yetiştiriliyor. Rol modelleri ise hayallerinin büyümesini sağlıyor.

Young Guru Academy’i (YGA) duydunuz değil mi? Aldıkları ödüllere, düzenledikleri etkinliklere bu sayfalarda da birçok kez yer verdik. 2000 yılında Sinan Yaman bu uluslararası sivil toplum örgütünü gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hayaliyle kurdu. Aradan geçen 17 yıldır bunun için çalışıyorlar. Birçok şey başardılar; gençlerle birlikte hayal kurup, projelendirip hayata geçirdiler; görme engelliler ve korunma altındaki çocuklarla birçok ilke imza attılar.

Geçtiğimiz hafta YGA’nın Darıca’da devam eden ve Turkcell’in desteklediği Hayal Ortağım Liderlik Kampı’nı ziyaret etme fırsatı bulduk. Türkiye’nin birçok yerinden gelen görme engelli ilkokul öğrencileri ve Suriyeli öğrenciler bu kampta düzenlenen atölye çalışmalarıyla geleceğin liderleri olarak yetiştiriliyor. Rol modelleri de çok sağlam. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan görme engelli Kürşat Ceylan ve Gamze Sofuoğlu... İkisi de kampta, çocukların arasındaydı. Bu etkileşim YGA için çok önemli. Çünkü Sinan Yaman’ın “Bir seminerle, bir kitapla hayat değişmiyor. Hayatınız doğru insanların hayatınıza girmesiyle değişiyor” sözleri YGA’nın temel felsefelerinden biri.

 “YGA-Turkcell Hayal Ortağım Liderlik Kampı görme engelli çocukların hayatlarında neleri değiştiriyor?” Bu sorunun cevabını bilmek görme engelli çocukların aileleri için çok önemli. Tek bir örnek yeterli olabilir: 12 yaşındaki görme engelli Salih Ünal, bu kamp için Ankara’dan İstanbul’a tek başına gelmiş. YGA’nın kurucusu Sinan Yaman bile bundan oldukça etkilendi: “Benim oğlum da 12 yaşında. Bunu kesinlikle ona anlatacağım.”

 “YGA sayesinde özgüvenim arttı”

Ünal ile konuşma fırsatı da bulduk. “YGA hayatında neleri değiştirdi?” soruma çok basit bir cevap verdi: “YGA sayesinde özgüvenim arttı. Kendime daha çok güveniyorum.” Hayallerini sorduğumda aldığım cevap da ilgi çekici: “Hayalim arkeolog olmak. Tarihi eserlere dokunmayı seviyorum. Moğolistan’ı, Hindistan’ı, Tac Mahal’i gezmek istiyorum.”

Nobel ödülü alan ilk Türk kadın olmak isteyen Selinay Erkul ise “YGA sayesinde kendimize örnek alabileceğimiz rol modelleriyle tanıştık. Herkes bilgi alışverişinde bulunabiliyor burada. Günlük hayatımızdan çok farklı. Kürşat abi (Ceylan) ve Gamze abla (Sofuoğlu) benim için birer rol modeli” diyor. Selinay’ın annesi Serap hanım da farklı bir açıdan bakıyor. Kürşat Ceylan ile Gamze Sofuoğlu gibi YGA mezunları ve görme engelli olan, Microsoft’ta çalışan Duygu Kayaman ve HASAN Özdemir’i tanıdıkça hayalleri büyümüş. Serap Erkul, “Hayata bakışımız Selinay ile birlikte değişmişti zaten. Fakat YGA ile tanışınca hayallerimiz büyüdü” diyor.

Ailelerin hayallerinin nasıl büyüdüğünü anlamak zor değil. YGA’dan mezun olan görme engelli minikler hep iyi işlere, iyi hayatlara sahip olmuşlar. Gamze Sofuoğlu da bunlardan biri. Turkcell’de çalışıyor. YGA ile tanışması 2010’da olmuş. O günden beri YGA gönüllüsü. Salih ve Selinay gibi YGA programlarını başarıyla bitiren çocuklara mentorluk yapıyor. Sofuoğlu çocuklara mentorluk yapmaktan gurur duyuyor. “Bu çocuklar hayal kurabiliyor, hayallerinin önündeki engelleri belirleyip onları ortadan kaldırıyor ve hayallerine ulaşıyor. Birlikte ilke imza atma potansiyalleri var. Bizim tek yapmamız gereken potansiyallerini ortaya çıkarmak” diyor.

06.02.2017 - Milliyet



Anahtar Kelimeler : sunumu frmtr ve evde kahve keyfin dünya varmış yuvaya geldik Biz Hapishanelerde Öğrendik Bağlamayı, Telleri Anlatır Sana Olan Aşkımı, Yaptıum Sana 4 Duavar