*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Şeker fabrikası çiftçilerle yüzleşti  (Okunma sayısı 2976 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5483
Şeker fabrikası çiftçilerle yüzleşti
« : 22 Mayıs 2011, 22:19:39 »


Çiftçilerle oturup sorunlarını dinleyen Başkan Akay, çözüm yolları için karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Kayyum Heyeti Başkanı ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ile yönetim kurulu üyeleri tarafından tertiplenen, “Çiftçiyle Yüz Yüze” isimli program çerçevesinde Kayseri Şeker Fabrikası’na bağlı ekim yapılan ilçelere bir dizi ziyaret programı düzenlendi.

Ziyaretler çerçevesinde her gün farklı bir ilçeye giderek, çiftçiler ile bir araya gelen Başkan Akay, yönetim ve denetim kurulu üyeleri, çiftçilerin sorunlarını dinleyip, çözüm yolları aradı.

Program çerçevesinde ilk olarak Kayseri’nin Develi ve Yeşilhisar ilçelerini, ertesi gün ise Sarıoğlan ve Bünyan İlçeleri’ni ziyaret eden Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Başkan Vekili Fevzi Konaç, Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Dede, Denetim Kurulu Üyeleri Mustafa Türkaslan ve İsmet Aksoy ile fabrikanın ziraat teşkilatı yetkilileri, ilk olarak Develi’de düzenlenen toplantıya katıldı. Burada yapılan geniş katılımlı toplantıda öncelik çiftçilere verildi. Sırayla söz alan pancar üreticileri, kota sorunundan, ekim alanlarının daha verimli hale getirilmesine, fabrikanın işleyişinden, alınan tasarruf tedbirlerine kadar onlarca konuyu, yöneticiler ile karşılıklı konuşma imkanı buldu.

Burada bir konuşma yapan Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, çiftçiler ile pancar ekimi töreni sırasında verdikleri sözü tuttuklarını belirterek, bugün burada olmalarının asıl sebebinin çiftçinin isteklerini, taleplerini ve önerilerini bizzat kendilerinden dinlemek ve çözüm yolları aramak olduğunu kaydetti.

Akay, “Bu arada bilmeniz gereken asıl önemli konu, şirketinizin bugünkü durumudur. Yaklaşık 3 buçuk ay önce göreve geldiğimiz Kayseri Şeker Fabrikası, o gün itibariyle çok ağır borçlar altına girmiş, personelinin, üreticisinin ve müşterilerinin alacaklarını ödeyemez hale gelmiş ve bankalara ödemesi gereken yüklü faiz borçları ile karşı karşıya kalmış bir durumdaydı. Hatta içeri adım attığımız gün bir bankamız, şirketimize haciz gönderme hazırlığındaydı. Yatırım adı altında açılan tüm şirketler zarar eder halde ve bankalar ile başlatılan kredi görüşmeleri askıya alınmış vaziyetteydi. Açıkçası tuttuğumuz her dal elimizde kalmaktaydı. Çiftçimizin bekleyen pancar bedellerinden, müşterilerimizin alacaklarına kadar onlarca ödeme, bir anda önümüze konulmuştu. İşte bu vaziyette bizler, acil bir kriz-çalışma programı çizerek, gece gündüz demeden çözüm yollarını hayata geçirmek için çabaladık. Bankalar ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bir türlü netice alınamamış 450 milyon liralık kredi, kararlı tutumumuz sayesinde şirketimize kazandırılmış, alınan 450 milyon lira ile her şeyden önce çiftçimizin bekleyen pancar bedellerini gününden önce ödenmiştir. Hemen ardından da bankalara ödenmesi gereken acil ödemeler, müşterilerimizin ve personellerimizin alacakları bir bir ödenerek, kısa süre içerisinde de olsa rahat bir nefes almayı sağlamış durumdayız Sizlere kısaca anlatarak geçtiğim bu önemli hususların yanı sıra, şirketimize açılan onlarca dava ile de uğraşmak zorunda kalmış durumdayız. Şu an şirketimiz aleyhine açılmış ve neticelenme aşamasına gelerek şirketimizi yüklü ceza ödemeye mahkum edecek davalar ile üzerinde çok ciddi çalışmalar yapmaktayız. Bu çerçevede şirketimize yük getiren tüm sponsorluk anlaşmalarını iptal ederek, spor kulüplerine yapılan maddi destekleri geri çektik. Şirketimiz bünyesinde görev almış bazı personellerimiz ile yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Kayseri Şeker Fabrikası bünyesinde kurulan ve sürekli zarar ederek şirketimizin sırtına yük olan yan şirketleri kapatma yoluna gittik. Fuzuli yere alındığını düşündüğümüz lüks otomobilleri, ihale usulü ile sattık. Ve her şeyden önemlisi, şirketimizde üretim fazlalığından oluşan ve geçtiğimiz yıl 500 dolar civarında satılan C kotasına ait şekeri, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, 800 dolardan satmayı başardık. İşte tüm bunları hiçbir menfaat gözetmeden, hiçbir oy kaygısı taşımadan ve hiçbir kimseden çekinmeden yaptık. Biz bunları, tüm hayatını bu topraklara adamış ve geçiminin tamamını bu topraktan kazanan siz değerli çiftçilerimizin geleceği adına yaptık. Çünkü bu şirket, sizlerin öz ve öz malıdır. Bu şirketi ayakta tutabilmek ise şu an bizim en önemli görevimizdir. Eğer burada iyi bir şeyler olacak ise bu önce çiftçimizden başlayacaktır. Görevde olduğumuz süre boyunca bu durum da hep böyle kalacaktır. Sizlerden talebimiz, fabrikamıza daha fazla sahip çıkmanız ve sizleri temsil etmeye ve bu şirketi yönetmeye talip insanları iyi belirlemenizdir” dedi.

Daha sonra söz alan Fabrika Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Dede ise kendisinin de bir pancar çiftçisi olduğunu hatırlatarak, tüm sorunları yakinen bildiğini ve takip ettiğini, bu sorunların çözümü adına tüm yönetim kurulu üyeleri ile birlikte arılıksız çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kayseri Güneş Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Konaç ise çiftçilerin fabrikaya sahip çıkması noktasında en önemli konunun, şirkete ait diğer kuruluşların hizmetlerinden yararlanmak olduğunun altını çizerek, “Çiftçimize hizmet vermesi amacı ile kurulmuş fakat bir türlü yeterli modernizasyonu yakalayamamış ve gerekli branşları bünyesinde barındıramamış Kayseri Güneş Hastanesi, bugün itibariyle tüm eksiklerini tamamlamış durumdadır. Gerekli donanım ve uzman ekibe sahip olan Kayseri Güneş Hastanesi sizlerin öz malıdır. Bu nedenle artık kendi hastanenize gelerek, sizler için atadığımız temsilci vasıtasıyla hiçbir zorluk çekmeden tedavinizi ve muayenenizi olabileceksiniz. Önümüzdeki dönemde sizler için hazırlanacak çiftçi kartları ile sizlere daha hızlı hizmet sunulabilecek ve diğer hastanelerde kuyruk beklemek zorunda kalmayacaksınız. Bu vesile ile tüm çiftçilerimizin hastalık ve tedavi noktasında kendi hastanelerini tercih ederek, bu kuruma sahip çıkmalarını bekliyorum” şeklinde konuştu.

Toplantının devamında çiftçilerden gelen soruları ve önerileri not alan Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ziraat Teşkilatı Yetkilileri, tek tek soruları cevapladı, çiftçilere sorunların çözümü adına önerilerde bulundu.

>>>internetkayseri.com