*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: KKTC’de 10 Yıldır Devlet Dairelerine Engelli İstihdamı Yapılmıyor  (Okunma sayısı 1255 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5483
KKTC’de 10 Yıldır Devlet Dairelerine Engelli İstihdamı Yapılmıyor



KKTC’de engellilerin birçok alanda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, 10 yıldır devlet dairelerine engelli istihdamı yapılmadığını ifade etti.

Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası gereği her 25 kişide 1 engelli çalıştırma zorunluluğuna uyulmadığına ve denetleme yapılmadığına işaret eden Kibrit, “Özel ya da devlet fark etmez. Ancak bunu devlet bile yapmazsa, özelden bunu bekleyemezsiniz. Şu anda 600 engelli vatandaşımız iş umuduyla beklemektedir” şeklinde konuştu.

 “Yasaya uyulmuyor, denetleme yok”

Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası gereği her 25 kişide 1 engelli çalıştırma zorunluluğuna uyulmadığına da işaret eden Kibrit, “İstihdam edilen her 25 kişiden 1’inin engelli bireylerin istihdamı şeklinde yasada yeri olmasına ve cezai müeyyideleri de olmasına rağmen, gerçek böyle değildir maalesef. Şu anki tablo bu olmadığı gibi denetleme de yapılmıyor. Özel ya da devlet fark etmez. Ancak bunu devlet bile yapmazsa, özelden bunu bekleyemezsiniz. Şu anda 600 engelli vatandaşımız iş umuduyla beklemektedir” şeklinde konuştu.

 “İş umuduyla bekleyen 600 engelli birey var”

Ortopedik Özürlüler Derneği olarak iş umuduyla bekleyen 600 engelli bireye Mesleki Eğitim Kursu düzenleme çalışmaları da yaptıklarına dikkat çeken Kibrit, “Bu eğitim yılına bu kursu hazırlayıp hizmete sokamaya çalışacağız. İstihdam edildiklerinde de sadece santralde ya da odacı olarak görev yapmalarının çok ötesinde ellerinden de bir şeyler gelmesi için çaba harcayacağız” dedi.

 “Takipçisi olacağız”

Kibrit, geçen ay itibarı ile Vakıflar İdaresi’nde 5 engelli bireyin işe başlamasıyla bir umut doğduğunu, İçişleri Bakanı Kutlu Evren ile yaptıkları ve Mimarlar Odası ile işbirliğinde yaptıkları çalışmalar kapsamında “Engelli Standartları Kitapçığı”nısundukları görüşmede, Bakan Evren’in de kamu ve devlete istihdamlar noktasında daha kapsamlı çalışmalar yapacakları bilgisini de aldıklarını ve bunların takipçisi olacaklarına vurgu yaptı.

 “Engelli bireylerin en büyük sorunu ulaşım, erişim ve dolaşım”

KKTC’de bedensel engellilerin yaşadığı en büyük sorunun ulaşım, erişim ve dolaşım olduğunu anlatan Kibrit, “Bunu ortadan kaldırabilmek için Mimarlar Odasının hazırladığı standartlar kitapçığı bizim için çok önemlidir. Bu kitapçıkta yer alanları birkaç belediyemiz uygulayacağı yönünde görüş verdi ancak yasal olmadığı için herkesin engelli duyarlılığı inisiyatifine kaldı. Bunun yasal bir zemine oturması gerekmektedir. Hükümetlerin yaptıkları çalışmalar ile de yollar ve kamuya açık yerlerin düzenlenmesi noktasında umutlarımız devam ediyor” dedi.

 “Kamuya açık yerlerde, engelli bireyler de düşünülecek”

Engelli Standartları Kitapçığında yer alan düzenlenmelerin yasalaşması durumunda kamuya açık tüm yerlerin engellilerin de düşünülerek dizayn edilmesi ve engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran çalışmaları içereceğine dikkat çeken Kibrit, “Kaldırım, yol ve kamuya açık tüm alanlarda engellilerin de rahatlıkla girebilecekleri düzenlemelerin yapılması zorunlu olacak, aksi takdirde yapımları konusunda izin alınamayacak” şeklinde konuştu.

Engelli bireyler hapis hayatına mecbur bırakılıyor

KKTC’de engelli bireylerin birçok alanda kısıtlanarak hapis hayatı yaşamaya mecbur bırakıldıklarına dikkat çeken Kibrit, “Engelli bireylerin rahatlıkla dolaşabileceği ne kaldırımlarımız var ne çıkıp gezebilecekleri mekanlar var.   okulumuz ya da sosyal aktivitemiz de yok . Hastanelerimiz de aynı durumda. Hastanelere giremiyoruz” dedi.

“Kamu Dairelerine, hastanelere, okullara giremiyoruz”

KT Ortopedik Özürlüler Derneği olarak engelli bireylerin kamuda ve devlet dairelerinde işlerini halletmelerine olanak tanıyabilecek Engelli Dairesi çalışmalarına da başlayacaklarını da açıklayan Kibrit, “Sadece sorunumuz yolda rahat dolaşmak, bir mekana gidip kahve içmek değildir. Biz devlet dairelerine giremiyoruz. Bizim de doğal olarak kamuyla ilgili birtakım işlerimiz olmaktadır. Tüm bunların koordinasyonlu bir şekilde diğer dairelere ulaşabileceği her şeyin bir elden halledilebileceği bir Engelli Dairesi’ne ihtiyacımız var. Bu noktada gerekli girimleri yaptık. Altyapı çalışmaları, hukuksal boyutları bakımından çalışmalar sürmektedir” şeklinde konuştu.

 “Sokağa çıkıp doya doya nefes alamıyorsanız ”

Engelli bireylerin yaşadıkları psikolojik sorunlara da işaret eden Kibrit, “Dört duvar arasına hapsediliyorsanız, zengin bile olsanız malınız, paranız, mülkünüz hiçbir şey ifade etmez. Sokağa çıkıp doya doya nefes alamıyorsanız hiçbir şeyin gözünüzde değeri yoktur. Çıkıp bir arkadaşınızla bir kafeye gidip bir kahve içerek sohbet edemiyor ve sosyal hayatın içine giremiyorsanız, maddi olanaklarınızın da hiçbir anlamı yoktur. Bu hayatta maddiyat değil önemli olan sosyal olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 “5 bin 188 engellinin anne-babaları da göz önünde bulundurulduğunda sayı 15 binleri buluyor”

KKTC’de kayıtlı 5 bin 188 kişi engelli olduğunu, bu bireylerin anne-babalarının da göz önünde bulundurulmasıyla bu sayının 15 bini bulduğunun altını çizen Kibrit, “Sadece bireyin kendisi ve bakımıyla ilgilenen anne-babayı göz önünde bulundurursak bu sayı 15 binlerle ifade edilmektedir. Bu sayı da azımsanacak bir sayı değildir ve biz bu insanları almadığımız her önlemle dört duvar arasına mahkumediyoruz” diye konuştu.

“Sosyal medyada gösterilen destekler gerçekte de gösterilse her şey çok daha güzel olur”

Geçtiğimiz günlerde engelli bir vatandaşa havaalanında uygulanan davranışa sosyal medya üzerinden tepki yağdığını ve insanlarda engelli bireylere karşı oluşan farkındalığın sevindirici olduğunu dile getiren Kibrit, “Engelli bireyler sadece havaalanlarında değil, birçok alanda problem yaşıyor. Sosyal medyada gösterilen tepkiler ve duyarlılık gerçekte de gösterilse inanın her şey daha farklı olabilir. Hiç kimse için genelleme yapmak istemiyorum ama sosyal medyada tepki gösterenlerden bazıları belki de engelli park yerine park etmiş ya da edebilecek kişiler de olabilir. Bu tepkiyi ve farkındalığı yapmak için yapmayalım gerçekten duyarlılık ve sorumluluk sahibi olarak hareket edelim” ifadelerini kullandı.

26.08.2016 - yeni bakış