*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İstanbul Health Expo Uluslararası Bütünleşik Sağlık ve Bakım Kongresi  (Okunma sayısı 1180 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5483
İstanbul Health Expo Uluslararası Bütünleşik Sağlık ve Bakım Kongresi



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık ve Sosyal Hizmetler Demekleri Federasyonu (SADEFE) ve Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) işbirliğinde CNR EXPO Fuar Merkezinde düzenlenen İstanbul Health Expo 4'üncü Medikal Cihaz Fuarı ve Bütünleşik Sağlık Hizmetleri, 2. Uluslararası Bütünleşik Sağlık ve Bakım Kongresi 24-26 Kasım tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy'de gerçekleştiriliyor. Fuarın Açılış törenine, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ, Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Cevdet ERDÖL, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan KOÇ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Mine Tuncel ve sektörün diğer paydaşlarından temsilciler katıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, engelli ve yaşlılara yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sunulan bakım ve bakım destek hizmetlerinin geçmişi, bugünü ve yarınından bahsetti. Genel Müdürlük olarak evde destek hizmetinin doğrudan profesyonel ekiplerce sunulacağı bir sistem arzuladıklarını vurgulayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Bu sistemde yerel yönetimlerle ve Sağlık Bakanlığının evde sağlık hizmeti uygulamasıyla işbirliği içinde hareket ederek, bakım hizmetini evde sağlık hizmetleriyle koordinasyon içinde götürmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye’de engellilere sunulan bakım hizmetinin geçmişinden bahseden  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Yaşamlarını kendi başlarına sürdüremeyecek derecede engeli olan kişilerin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla Bakanlık olarak 2005 yılından bu yana bakım ve bakım destek hizmetleri etkin bir şekilde sürdürüyoruz. 2005 yılıyla birlikte ilk defa bakıma muhtaç tüm engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmış, engellilere evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin ödenmesi sağlanmıştır. Ayrıca bu hizmetlere ayrılan bütçede de çok önemli artışlar sağlanmış, bu da son 13 yılda yaşanan zihniyet devriminin önemli bir parçası olmuştur” dedi. Türkiye’nin mevcut bakım sistematiğinde bakım hizmeti sunulan engelli sayılarını ortaya koyan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Bu kapsamda Ekim 2016 tarihi itibariyle 478.708 engelli vatandaşımız evde bakım desteğinden yararlanmakta, 2002 yılında 21 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 1.843 engellimize hizmet verilirken, bugün ulaşılan noktada Ekim 2016 itibariyle 93 yatılı 6 gündüzlü olmak üzere toplam 99 merkezde 6.543 engelliye yatılı hizmet sunulmaktadır.  Ayrıca Bakanlığımız denetimi ve gözetiminde hizmet sunan 161 Özel Bakım Merkezinde 11.777 engelli yatılı bakım hizmetinden yararlanmaktadır. Bu sayede 2002 yılında 2.647 engelli kurum bakımı için sıra beklerken, şu anda vardığımız noktada bakım için sıra bekleyen hiç bir engelli bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Bakım Hizmetlerindeki Değişim

Türkiye’de son yıllarda kurumsal bakım modelinin yerine bireylerin içinde yaşadığı ortamdan uzaklaşmadan, toplumla bütünleşmesine olanak sağlayacak toplum temelli bakım modeli çerçevesinde yeni uygulamalar geliştirilmeye başlandığını vurgulayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Bu amaçla, engelli bireylerin bir apartman dairesinde ya da müstakil bir evde komşuları ile birlikte mahalle ortamında yaşamlarını sürdürdükleri “umut evi” isimli bir hizmet modeli geliştirdik. 2008 yılında İzmir ilinde pilot proje uygulaması olarak faaliyete başlayan ve ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engellileri toplu yaşamın getirdiği olumsuzluklardan korumak ve toplumsal hayata katılımlarını arttırmak amacı doğrultusunda geliştirilen Umut Evleri’nin sayısı bugün 125’e çıkmış, bu evlerde hizmet sunulan engelli sayısı 709’a ulaşmıştır” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yaşlılara sunulan bakım hizmetlerinden de bahseden Genel Müdür İshak Çiftçi, “Yaşlılara yönelik, çağdaş ülkelerce uygulanan ve Genel Müdürlüğümüzce de benimsenen hizmet öncelikleri sırasıyla; Evde Bakıma Destek Hizmetleri, Yatılı Bakım Hizmetleri, Rehabilitasyon Hizmetleri ve Gündüzlü Bakım Hizmetleridir. Diğer yandan yaşlılarla ilgili talepleri karşılamak için Birleşmiş Milletler'in de hemfikir olduğu uygulamaya paralel olarak biz de kurumsal bakımdan yaşlının yerinde, kendi mekanında bakımına ağırlık veriyoruz. Yeni yaklaşımımızda kurum-yoğun hizmet anlayışından vazgeçilerek, kurumsal bakımın yerini evde destek ve evde bakım hizmet anlayışı alıyor” dedi.

Engelli bakımındaki değişime paralel bir değişimin yaşlı bakımında da yaşandığını belirten Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, “Engelli ve yaşlılarımız için evlerindeki ortama yakın ev ortamları sağlamak üzere engelliler için Umut Evleri gibi yaşlılarımız için de Yaşlı Yaşam Evleri modelini geliştirdik. Yaşlılardan istekli olanlara; huzurevlerine bağlı olarak açılan 3-6 kişilik bu merkezlerde, tek başlarına ya da eşleri ile birlikte kalabilecekleri, tercihen bir oda, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşan, her türlü hizmeti kuruluş müdürlüğünce karşılanan, evler ve apartmanlarda huzurevlerinde sunulan hizmetlerin benzeri verilmektedir. Bu kapsamda, Eylül 2016 itibariyle Bakanlığımıza bağlı 160 kapasiteli 41 Yaşlı Yaşam Evi’nde 154 yaşlı sakine ev sıcaklığında hizmet sunulmaktadır” şeklinde konuştu.

Kongrenin açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'de 13 yılda sağlıkta dönüşümün gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye bir dönüşümden geçiyor. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' politikasına, siyasetine, bunun altyapısını kurgulamasına geçiyor. Bu ülkemizin, devletimizin siyasetiyle oluşan başta Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat takip ettiği projelerle hayata geçen işler." dedi. Gümüş, bütünleşik sağlığın sadece Sağlık Bakanlığıyla değil, birçok bakanlık, kurum ve sivil toplum toplum kuruluşuyla yürütülen bir alan olduğunu ifade etti.

Daha fazla insanı memnun ve tedavi etmek için çalışmalar yürüttüklerini, kişilerin kafalarında sağlıkla ilgili bir dert kalmaması için çalıştıklarını anlatan Gümüş, şöyle devam etti: “Yeni dönemde de sağlıkta daha detay alanlara giriyoruz. Türkiye'de de artık yaşam süreleri uzadı ve ülkemizde de artık yaşlı nüfus belli oranda artıyor. Bunlarla ilgili yeni problemlerle karşılaşıyoruz. Yaşlılarımıza iyi bakmamız lazım. Yaşlılar birçok hastalıklarla beraber yaşıyorlar. Bunları hesap ederek, evde sağlık hizmetinin geliştirilmesini sağlayacağız. Türkiye'de 2015'te 400 bin civarında evde bakım hizmeti verdik. Bu yıl 600 binlere ulaştık, 2017'de ise 1 milyona yakın hastamızı bizzat evlerde takip ederek, onların sorunlarıyla ilgileneceğiz. Eskiden kronik hastalar ilaç yazdırmak için hastanelere gelmeye çalışırdı. Şimdi o ilaç evde bakım hizmetleri aracılığıyla ilgili uzman doktor tarafından eve gidilerek yazılıyor. Bu sahayı bizim güçlendirmemiz gerekiyor.”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç da kurum olarak koruyucu, tedavi edici ve rehabilitasyon gibi sağlık hizmetlerinin tümünü finanse ettiklerini ve bu başlıklarla ilgili de finansal sürdürülebilirlik açısından yeni kampanyalar yapacaklarını söyledi. Koç, özellikle gazilerin ihtiyaç duydukları malzemelerin tüm masrafının SGK güvencesiyle karşılandığını, bunlardan bir fark alınmadan özgün tasarlanmış ürünlerin dahi karşılandığını anlatarak, malullerle de ilgili aynı hassasiyetlerinin devam ettiğini söyledi. Ancak bu alanda yapmaları gereken daha çok işlerinin olduğuna işaret eden Koç, şöyle devam etti: “Engelli bireylerimizin, iadesiz cihaz diye tanımladığımız hasta altı bezine kadar ürünlere erişim noktasında ciddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Sivil toplumdan gelen ve kendi tespitlerimizden gördüğümüz de bazı emeklilerimiz verdiğimiz bez parasını bile almak için harcayacağı masrafı göz önüne aldığında cebinden para verip aldığını biliyoruz. Biz bu nedenle, vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek üzere, tüm eczanelerimiz ve tıbbi cihaz ve malzeme satan firmalarla sözleşme yapacağız. 1 Ocak itibarıyla 'önce al, sonra kurumdan parayı al devrini' kapatıyoruz.”

Medikal ve sağlık sektöründeki yeni teknoloji ve uygulamalara ev sahipliği yapan “İstanbul Health Expo - 4. Medikal Cihaz ve Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Buluşması, 2. Uluslararası Sağlık Kongreleri ve Sempozyumları” CNR EXPO Yeşilköy'de düzenleniyor. CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından organize edilen fuar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık ve Sosyal Hizmetler Demekleri Federasyonu (SADEFE) ve Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) iş birliğinde 24-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sağlık sektörüne ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak amacıyla gerçekleştirilen organizasyonda; hem üretici firmalar yabancı alıcılarla buluşturuluyor, hem de sektörün gelişimine katkı sağlayacak kongre ve kurslar düzenleniyor. İstanbul Health Expo'da, bu yıl ilk kez bakıma muhtaç hastalar, yaşlılar ve engelli bireylerin ihtiyaçlarına çözüm üretmek amacıyla "Engellere Çözümler - Rehab Türk" özel alanı oluşturuldu. Medikal ve sağlık sektöründeki yeni teknolojilere ve uygulamalara ev sahipliği yapan ve sektörde üretilen hizmetleri, bu hizmetleri sağlayan ekip ile ekipmanları, ekipman tedarikçilerini bir araya getiren fuar, 26 Aralık'a kadar gezilebilecek.

25.11.2016 – eyh.aile.gov.tr