Melleseferi

SAĞLIK HABERLERİ => SAĞLIK HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - 08 Kasım 2016, 21:36:19

Başlık: Yanlış İlk Yardım Sakatlanmalara Hatta Ölüme Yol Açar
Gönderen: melleseferi - 08 Kasım 2016, 21:36:19
Yanlış İlk Yardım Sakatlanmalara Hatta Ölüme Yol Açar

(http://yasadikca.com/Client/Image/Upload/Article/yanlis-ilk-yardim-sakatlik-olume-yol-acar.jpg)

Türkiye genelinde trafik kazalarında her yıl 8-10 bin kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan ortalama 5 bin 400 kişisinin ilk yardım hataları nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydeden Yakut “Kaza sonucu ölenlerin yüzde 90'ı doğru ilkyardımın yapılamamasından dolayı hayatını kaybediyor. Bu bir bakıma cinayettir. Peki bu gibi yanlış müdahaleleri ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz? İlk yardımcı, önce kaza mahallinde güvenliği sağlamalıdır. Ardından teşhisi ve gerekli müdahaleyi yapmalı ve yaralıyı hastaneye sevk etmelidir. Fakat burada ilkyardımcının gerekli eğitimleri almış ve bunları doğru uyguluyor olması hayatidir. Keza iyi eğitim almamış bir ilkyardımcı kazazedeye daha fazla zarar verebilir. İşte bunun için ilk yardım çok önemlidir” dedi.

HERKES İLKYARDIM BİLMELİ

İnsan hayatını kurtarmada herkesin ilk yardımı bilmesi ve doğru uyguluyor olması gerektiğini kaydeden Yakut “Günümüzde herkes ilk yardım hakkında bir şeyler bildiğini iddia edebilir. Fakat bilinenlerin ne kadar doğru olduğunu, izlediğimiz haberler ve videolar sayesinde görüyoruz. Ağır yada hafif yaralanmalarda yapılan yanlış ilk yardım uygulamaları sakatlanmalara hatta ölümlere sebep olabiliyor. Peki doğru bilinen yanlışlar nelerdir? İlkyardım gerektiren durumlarda en çok yapılan yanlış ilkyardım uygulaması, solunumu olan kişiye kalp masajı yapılmasıdır. Kazazedenin kalbinin atıp atmadığı kontrol edilmeden hemen kalp masajına başlanıyor. Normal solunumu olan kişiye kalp masajı yapılması çalışan kalbi durdurabilir. Çamaşır suyu, tuz ruhu gibi yakıcı temizlik maddelerinin içilmesi durumunda zehirlenen kişiyi kusturmak da vücuda iki kat zarar vermek anlamına geliyor. Kusturulma anında yakıcı madde soluk borusuna zarar verir ve hastanın durumu daha da kötüleşebilir. Bu tür zehirlenmelerde kişi hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Yabancı cisim tıkanmaları, genellikle bir şey yerken veya içerken gülme ya da ani hareket etme sonucu çıkabileceği gibi, sıklıkla çocukların oyun oynarken cisimleri ağız ve burunlarına sokmaları sonucu da görülmektedir. Kişi konuşamıyor, öksüremiyor, iki eliyle boğazını kavramış ve panik halinde ise, aşırı zorlanarak nefes almaya çalışıyorsa hemen müdahale edilmelidir. Eğer kişide şiddetli soluk yolu tıkanması bulguları varsa bir elle kişi göğsünden desteklenir, mümkün olduğunca öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuk kısmıyla kürek kemiklerinin arasında 5 kez sert şekilde vurulmalıdır. Eğer sırttan vurulan darbelerle yabancı cisim çıkmadıysa karından itme işlemi (Heimlich manevrası) uygulanır” dedi.

HAYATİ FONKSİYONLARI KONTROL EDİLMELİ

Kişi sudan çıkarıldığı anda hayati fonksiyonlarının kontrolünün yapılması gerektiğini ifade eden Yakut “Nabız, kalp atışları ve solunum kontrol edilmelidir. Bu bulgularda sorun varsa solunum ve kalp masajı yapılmalıdır. Ancak bunları muhakkak ilk yardım eğitimi almış bir kişi tarafından yapılması zorunludur. Yanlış yapılan kalp masajı hayat kurtarmak istenirken, kişinin hayatını tehlikeye atabilir. Duman boğulmalarında ise kişiyi ilk önce açık havaya çıkarmak gerekir. Kendi solunumu yoksa ağızdan ağza suni solunum yapılabilir. Göze herhangi bir cisim batmışsa çıkarmaya çalışılmamalıdır. Çünkü; cismin gözün içine daha çok girmesine sebep olabiliriz. Bunun yerine cismi sabitleyip, gözler birlikte hareket ettiğinden sağlam gözü de kapatıp doktora başvurmalıyız” dedi.

07.11.2016 – Çerkezköy Bakış Gazetesi