*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İSTİHDAM DA ENGELSİZE İŞ BIRAKMAYAN FABRİKA  (Okunma sayısı 2173 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
İSTİHDAM DA ENGELSİZE İŞ BIRAKMAYAN FABRİKA
« : 06 Nisan 2009, 11:40:41 »


05.04.09 - Türkiye'de sayıları 10 milyona yaklaşan engelliler kriz nedeniyle istihdamda en fazla zorluğu çeken kesim oluyor. Ancak Kocaeli'nde 105 engelli, 8 engelsiz personel istihdam edilmiş durumda.

 

İzmit'te faaliyet gösteren ve çalışanlarının 105'i engelli olan Bizimköy Engelliler Üretim Tesisi Kocaeli'nde sadece engellilerin çalıştığı bir fabrika. Tam 72 dönüm arazı üzerine kurulu tesisin arsasını 1948'de engelli kızıyla Türkiye'ye gelip yerleşen Avusturyalı Beatric Burningen Türk Anneler Derneği'ne bağışlamış ama bir şartla... 'Engellilerin hizmetine kullanılacak.' Projenin fikir babası olan, Sabancı Holding Dış Yatinmlar Sorumluluğu'ndan emekli Adem Bağdadi başta olmak üzere Kocaeli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve dernek, Beatric'in vasiyetine uyup el ele vermiş, fabrikayı hayata geçirmiş.

 

Bizimköy'de engelli olarak çalışabilmenin bazı koşullan var. örneğin bir ayağınızın ya da bir elinizin tutuyor olması, gözlerinizin ve kulaklarınızın iletişimi sağlayacak kadar görmesi, duyması gerekiyor. İşe alımlar ise yine IŞKUR üzerinden yapılıyor.



Bizimköy'ün asıl uğraşı, iş elbiseleri üretimi... Yaklaşık; 70 firmaya iş yapan Bizimköy'ün müşterileri arasında Nuh Çimento, Brisa gibi bir çok önemli fiıma bulunuyor. Hem yaz hem kış iş elbiseleri üretip fabrikalann personel giyimi ihtiyacını karşılıyor. Genel Müdür Adem Bey, Türkiye'de iş elbiseleri üreten ilk 10 firma arasında olduklarını söylüyor. Yani öylesine bir iş yapılmıyor. Gayet ciddi ve kaliteli üretim yaptıkları için müşteri portföylerini sürekli geliştiriyorlar. Engellilerin istihdamı konusunda elinden gelen çabayı gösteren Bağdatlı, engelliler söz konusu olunca herkesin duygusal bir iki laf ettiğini ama arkasını getirmediğini söylüyor.


Engelli çalıştırması gereken bir çok kuruluşun istihdamdan 'işimize yaramaz' diyerek uzak durduğunu anlatan Bağdatlı, Bizimköy'de sadece engelliler çalışmasına rağmen sağlam personelin çalıştığı bir çok fabrikayla yarıştıklarına dikkat çekiyor. Bağdatlı "Yeter ki çoğuna iş bulunsun ve iş konusunda eğitim verilsin." diyor.


Tüyünden faydalanılan Angora ve Yeni Zelanda tavşanı yetiştiriciliği, mantar üretimi, seracılık, açık alan sebze meyve yetiştiriciliği faaliyetleri de yapılıyor. 72 dönümlük arazide 450 ceviz ağacı, ve 800 bodur elma ağacı var. Bu meyveler satıp değerlendiriliyor. Ortada bir sivil toplum kuruluşu olunca bir çok deneyimli isim gelip bildiği bir konuda danışmanlık yapıyor. Mantar yetiştirmeyi böyle öğrenmişler. Bugün ciddi oranda üretim yapıyorlar. Bizimköy bir ticaret mantığııyla yönetilmiyor. Maksat 105 engellinin istihdam edilmesi.

 

Çalışanlar İzmit Merkez'den Karamürsel'den ve Yarımca'dan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı otobüslerle sağlanıyor.>YeniŞafak