*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: SGK'dan Felçli Hastalara Tedavi Engeli  (Okunma sayısı 1600 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
SGK'dan Felçli Hastalara Tedavi Engeli
« : 09 Ağustos 2014, 06:29:24 »
SGK'dan Felçli Hastalara Tedavi Engeli



SGK'nın, felçli hastalara özelde uygulanan tedavi kotası sınırını yarıya indirmesi hastaları mağdur etti. A grubunda yer alan felçli ve spastik hastalara 23 bin 400 lira fazladan ödeme yükü getirdi. Muayene bekleme süresi 6 aydan 2 yıla çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan hekimlere günde 16 yerine 8 SGK'lı felçli hasta bakma sınırı getirmişti. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın imzasıyla yayınlanan genelge, fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoru başına günde en fazla 16 olan ve 'A grubu' denen felçli, spastik hasta kotasını yarı yarıya düşürdü. Ağrılı hastalar olan B ve C grubu için de günlük bakılan hasta sayısı 60'tan 48'e indirildi. Böylece SGK'nın özelde karşıladığı hasta sayısı yüzde 20 azaltılmış oldu. 1 Mayıs'tan itiba-ren yürürlüğe giren genelge binlerce hastayı zora soktu.

PARAN YOKSA TEDAVİ DE YOK

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, yeni kota uygulamasının hastaya getireceği ek yükü hesapladı. Ücretlerin hastaların cebinden ödeyemeyeceği kadar yüksek olduğuna vurgu yapan Dernek Başkanı Orhan Demir, "Bu hali ile parası olanın sağlık hizmetine ulaştığı, olmayanın ise ulaşamadığı sağlık sistemini ortaya çıkarmaktadır. Kısaca bu tür düzenlemeler 'paran yoksa tedavi olma' anlamına geliyor" diye konuştu.

SGK: Mağduriyet yaşanmayacak

Konuyla ilgili açıklama yapan SGK yetkilileri, mevzuatta hekim sayısının sınırlandırılmasına yönelik bir düzenlemenin bulunmadığını belirtti. SGK, "Bu nedenle 10 fizik tedavi ve rehabi-litasyon uzman hekimi bulunan bir sağlık hizmeti sunucusundan günlük 480 poliklinik, 120 (A) ve (B) grubu işlem, 640 (C) ve (D) grubu işlem fatura edilebilecek. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanacak hasta sayısının artmasına rağmen mağduriyet yaşanamayacak" dedi.

Hastalar zorda

Türkiye Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Demeği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, zamanında tedavi olamayan hastanın tedavisinde ciddi aksaklıklar yaşandığını, kimi hastaların da tedaviyi yarıda kesmek zorunda kaldığını aktardı. Karar çıkmadan önce devlet ve üniversite hastanelerinden bekleme süresinin 6 ile 1 yıl arasındaydı olduğunu ifade eden Ketenci, "Şimdi 2 yıla kadar çıkabiliyor. Aynı şekilde özel merkezlerde de bekleme sorunu ortaya çıktı" dedi.

İptal için karar Danıştay'da

Ketenci şöyle devam etti: "SGK hasta başı seans ücreti olarak 130 lira ödeme yapıyor. Eğer hastalar bunu kendi cebinden ödemeye kalkarlarsa özelde en az 250 lira ödemek zorunda kalacak. Hastaların yaklaşık 50 seans tedavi görmesi lazım. Bu parayı kaç hasta verebilir? Konuyla ilgili itiraz dilekçemizi verdik. Dernek olarak ayrıca Danıştay'a iptal davası açtık. Dava şu an devam ediyor.

07.08.2014 - Bugün


Anahtar Kelimeler : İş Hayatı Yordu Beni , Bir Süre Yokum Forumda Ama Bir Gün Belki Tekrar Neden Olmasın Hepinizi Çok Seviyorum Saygı Ve Sevgilerimle