Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Göz Hastalığı 'Tavuk Karası'nda Kök Hücre Başarısı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Göz Hastalığı 'Tavuk Karası'nda Kök Hücre Başarısı (Okunma sayısı 1462 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
İleti: 5485
Göz Hastalığı 'Tavuk Karası'nda Kök Hücre Başarısı
«
:
23 Aralık 2014, 22:40:52 »
Göz Hastalığı '
Tavuk Karası'nda Kök Hücre
Başarısı
Halk arasında 'Tavuk Karası' olarak bilinen 'Retinis Pigmentoza' hastalığında kök hücre çalışmalarıyla önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’de bu hastalıktan muzdarip 25 binden fazla hastaya umut ışığı olacak yöntemi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Sobacı anlattı. Dünyada bir ilki gerçekleştirerek, kök hücre uygulamasıyla 10 hastayı ameliyat eden Sobacı, “Bu hastalığa yakalanmış bir annenin ‘Şimdi bebeğime bastım ne olur yardım edin’ diyen feryadı ile bu alandaki çalışmalarımı teorik uygulamalardan pratiğe dönüştürdüm. O annenin feryadını yüreğimde hissetim ve bunu kendime sorumluluk edindim. 10 hasta üzerinde yaptığımız çalışmalar umut vaat edince tünelin sonunda bir ışık gördüm.” dedi.
Yenimahalle Belediyesi’nin katkılarıyla Gören Kalpler Eğitim Derneği tarafından 'Göz Sağlılığı ve Kök Hücre Çalışmalarında Tıptaki Son Gelişmeler' konulu bir konferans düzenlendi. Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda Gören Kalpler Eğitim Derneği Genel Başkanı Erol Sayyıdan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in eşi Gülten Çiçek, Yenimahalle Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kartal, Prof. Dr. Sobacı’nın kök hücre yöntemiyle ameliyat ettiği 5 hasta ile Türkiye’nin farklı illerinden engelli dernek temsilcileri, üyeleri ve görme engelli çok sayıda vatandaş katıldı.
"DEVLET DESTEĞİ ŞART"
Konferans öncesi dernekleri hakkında katılımcılara bilgi veren Sayyıdan, Prof. Dr. Sobacı’ya teşekkür ederek, “Hocamız gecesini gündüzüne katarak dünyanın yapamadığını başardı.” dedi. Türkiye’de başarılı bilim insanlarına yeterince sahip çıkılmadığını eleştiren Sayyıdan, beyin göçüne dikkat çekerek devletten destek istedi.
Yenimahalle Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Kartal ise belediye olarak bütün engelli gruplarına sahip çıktıklarının altını çizdi. Yerel yönetimlerin yanı sıra engellilere hükümetin daha duyarlı olması gerektiğini belirten Kartal, kök hücre yöntemiyle uygulanan tedavinin daha da başarılı olmasını temenni etti. Gülten Çiçek de hastaların karanlıktan aydınlığa çıkması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.
KENDİNİ YENİLEMEYEN GÖZ HÜCRELERİNE KÖK HÜCRE NAKLİ
Retinanın alt kısmına kendini yenileyebilen kök hücre naklederek Reitinis Pigmentoza hastalığına sahip 10 hastayı ameliyat eden ve hastaların çoğunun görme oranlarında olumlu sonuç alan Sobacı, tedavi yönetimini ve kök hücre çalışmalarında yaşanan son gelişmeleri anlattı. Hastalık hakkında bilgi veren Sobacı, göz hücrelerinin kendini yenileme özelliği olmadığı için tedavinin çok zor olduğunu söyledi. Günden güne ilerleyerek tamamen körlüğe neden olan bu hastalığın tedavisi için kök hücre uygulamalarının umut vaat ettiğini kaydeden Sobacı, büyük bir risk alarak bu tedaviyi kabul eden hastalarına teşekkürlerini sundu.
“DÜNYADA İLK”
Kök hücrenin en önemli özelliğinin kendini yenileyebilmesi ve başka hücrelere dönüşebilmesi olduğunu söyleyen Sobacı, “Bu tedavi yöntemiyle retinaya kendini yenileyebilen kök hücrelerden naklediyoruz. Ancak bunu ödem riskini azalttığı için retinanın alt kısmına uyguluyoruz. Bu bakımdan çok özgün ve dünyada ilk.” dedi.
Ameliyatların zorluğuna da dikkat çeken Sobacı, “Bu ameliyatlar 1 milimetre genişliği olan alanda yapılan kendi içinde sorunlu, hassas bir uygulama. Buna rağmen hastalarda ciddi bir komplikasyonla karşılaşmadık.” ifadelerini kullandı.
HASTALAR TEDAVİDEN MEMNUN
Bu uygulama ile 2013 yılında göz ameliyatı geçiren Murat Yavaş, “Gözümüzü kaybetme riskimiz vardı ama hocamıza güvenerek ameliyat masasına yattık. Uygulamadan sonra ameliyat olduğum sağ gözümde yüzde 5 olan görme oranı yüzde 20’ye yükseldi. Tedavinin diğer gözüme de etkisi oldu. Sol gözümden operasyon geçirmeme rağmen görme oranı yüzde 12’den yüzde 40’a çıktı. Özellikle gece görmede çok zorlanıyordum. Şimdi bu sıkıntım da kalmadı.” dedi.
Sol gözünden bir operasyon geçiren Mehmet Büyüközkan ise artık renkleri daha net gördüğünü ve görme oranının yüzde 2’den 10’a yükseldiğini kaydetti. Konferansın sonunda, Gören Kalpler Eğitim Derneği tarafından konferansa destek veren katılımcılara plaket verildi.
23.12.2014 - Cihan
Kayıtlı
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Göz Hastalığı 'Tavuk Karası'nda Kök Hücre Başarısı