Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
Serebral Palsili Çocuklara Tabletli Eğitim Modeli Hayata Geçirildi
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Serebral Palsili Çocuklara Tabletli Eğitim Modeli Hayata Geçirildi (Okunma sayısı 1487 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
İleti: 5485
Serebral Palsili Çocuklara Tabletli Eğitim Modeli Hayata Geçirildi
«
:
18 Ocak 2016, 23:46:27 »
Serebral Palsili Çocuklara Tabletli Eğitim Modeli Hayata Geçirildi
Serebral palsi (beyin felci) tanısı konan çocukların gelişimi için tabletli eğitim modeli hayata geçirildi. Uygulamalar sayesinde engelli çocuklar, temel ihtiyaçlarını nasıl gidereceklerini öğreniyorlar.
Serebral palsi (beyin felci) nedeniyle dünya genelinde toplam 17 milyonu aşkın kişi, fiziksel veya zihinsel engellilik sorunu yaşıyor. Her bin doğumdan dördünde serebral palsi (SP) hastalığı görülürken Türkiye’de bu hastalıkla doğanların sayısı on binlerle ifade ediliyor.
Serebral Palsi tanısı konan çocukların gelişimi için Sabancı ailesinin girişimiyle kurulan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı bünyesinde önemli çalışmalara imza atılıyor. Metin Sabancı Okulları ile birlikte Ataşehir’de hizmet veren Vakıf, son olarak SP tanılı çocuklar için tabletli eğitim modelini hayata geçirdi. Vakıf bünyesinde öğretmenler tarafından özel olarak hazırlanan ve tabletlere yüklenen uygulamalar, ders konularına göre çocukların eğitiminde kullanılıyor. Örneğin diş fırçalama eğitimi sırasında sesli ve görüntülü diş fırçalama uygulaması açılıyor. Özel eğitimli öğretmen bir yandan SP’li çocuğun dişini fırçalamasına yardımcı olurken, bir yandan da tabletteki görüntü ve sesler ile öğrenme sürecine katkı sağlıyor. Aynı eğitimler yürüme, yemek yeme, tuvalet eğitimi, Kitap okuma gibi rehabilitasyon derslerinde kullanılıyor.
Hayat’ın yeni hayatı
SP’li çocuklar için ilk kez Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda hayata geçirilen tabletli rehabilitasyon eğitimlerini yerinde inceledik. 8 yaşındaki SP hastası Mina Hayat Özdemirci ile 10 yaşındaki Eren Arduç’un katettikleri süreçleri ise aileleri anlattı. Mina’nın annesi Pınar Özdemirci, eğitimler sayesinde Hayat’ın tuvalete ihtiyacını söylediğini, mutluluk, sevinç ve üzüntüsünü belli ettiğini anlatıyor:
“Kızım; 27 haftalık erken doğuma bağlı beyin kanaması geçirdi. Doktorlar, Hayat’a SP tanısı koyduklarında ne yapacağımız bilmiyorduk. İlk zamanlarda evladınızın SP olduğunu kabullenmek istemiyorsunuz. Kabullenme süreci tamamlanınca çocuğunuza faydalı olmaya başlıyorsunuz. Hayat ayaklarının üzerinde duramazken şimdi yürüme aletiyle adım atabiliyor. Tuvalet eğitimini de rehabilitasyon sürecinde tamamladı. Bu yıl yardım almadan yemek yemesi de büyük bir başarı. SP’li evladı olan aileler çocuklarını eve kapatmasın. Hayat’ın yeni bir hayatı oldu diyebilirim.”
‘SP utanılacak bir durum değil’
SP hastası Eren Arduç (10) ise hidroterapi havuzunda eğitim alıyor. Havuzda, rahat hareket edebilme ve kaslarını geliştirme imkanı bulan Eren’in annesi Aysun Arduç, “Eren 32 haftalık doğdu. 15 gün küvözde kaldıktan sonra 1 yaşında SP teşhisi konuldu. Eren, 2 kez kalça ve dizlerinden ameliyat oldu. 3 yaşından itibaren rehabilitasyon eğitimi almaya başladı. Oğlum ilk zamanlar havuz kenarında tek başına oturamıyor, suyun içinde tedirgin oluyordu. Eğitimler sonunda artık tek başına yüzebiliyor. Havuza yardım almadan girip çıkabiliyor. Eren’in kendine olan özgüveni arttı. SP utanılacak bir durum değil. Çocuğundan utanan kişiler aslında hem kendilerini, hem de çocuklarını cezalandırmış oluyor. Oğlum yemek yemekte sıkıntı yaşıyordu. 2-3 yıldır yemek yemesi de düzeldi.”
Uygulamalara en sevdikleri ses yükleniyor
İlke Öztürk (Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Özel Eğitmen): “Her sınıfta 5 SP’li çocuğumuz oluyor. Derslerde genellikle 2 asistan veya stajyer öğretmenlerimiz de yer alıyor. Sabah kahvaltısı, sanat etkinlikleri, saç tarama, el-yüz yıkama, yemek gibi temel becerileri aynı saat ve sırayla yaptırarak öğrenilmesini sağlıyoruz. Uygulamalara çocukların en sevdiği kişinin sesini yüklüyoruz. Ayrıca duyu bütünleme derslerimiz de var.”
17.01.2016 - Milliyet
Kayıtlı
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
EĞİTİM HABERLERİ
»
Serebral Palsili Çocuklara Tabletli Eğitim Modeli Hayata Geçirildi