Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Parkinson Hastalarına Umut İçin Bir Araya Geldiler
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Parkinson Hastalarına Umut İçin Bir Araya Geldiler (Okunma sayısı 1360 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
İleti: 5485
Parkinson Hastalarına Umut İçin Bir Araya Geldiler
«
:
17 Nisan 2016, 20:56:22 »
Parkinson Hastalarına Umut İçin Bir Araya Geldiler
Yakalandıkları parkinson hastalığı nedeniyle yürümekte, hatta kalem dahi tutmakta zorlanan, gördükleri tedaviyle sağlıklarına yeniden kavuşan hastalar, "Dünya Parkinson Günü" kapsamında bir araya gelerek bu hastalığa yakalananlara umut verdiler.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi, düzenlediği etkinlikle parkinson hastalığı konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla hastaları ve ailelerini bir araya getirdi.
Hastanenin konferans salonunda "11 Nisan Dünya Parkinson Günü" kapsamında düzenlenen etkinlikte bir araya gelen parkinson hastaları burada el emeği göz nuru örgülerini, resimlerini sergiledi, piyano, gitar ve bateri performansı gösterdi. Bu kapsamda verilen mini konserde dans eğitimi alan hastalar sahneye çıkarak performans sergileyen arkadaşlarına eşlik etti.
Yapılan etkinlik sayesinde parkinson hastalığının umutsuz olmadığını ve evden çıkmaları gerektiği gösterildi.
- "Hastalar ameliyat esnasında şarkı söyleyip aileleriyle görüşebiliyor"
Etkinlikte konuşan ve salonda bulunan parkinson hastalarının tedavisini yapmış olan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, parkinson hastalığında sıkı takibin önemine değindi.
Hastalığın erken evrelerinde ilaç ve düzenli egzersiz uygulamalarının tercih edildiğini dile getiren Zırh, "Ancak hastalığın ilerlemesi ve alınan ilaçların yetmemesi nedeniyle beyin pili ameliyatları önerilir. Uygulanan bu ameliyatlar sayesinde hastalığın zamanı geri alınarak hastanın daha rahat bir yaşam sürmesi sağlanıyor. Bir çok hastanın yakınmaları ortadan kalkıyor" dedi.
Zırh, tüm dünyada 10 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin kişinin parkinson hastalığı ile mücadele ettiğini ifade ederek, beyindeki dopamin eksikliği ile ortaya çıkan bu hastalıktan bir çok kişinin fiziksel ve psikolojik olarak etkilendiğini anlattı.
Zırh, parkinson hastalarının beyinleri pil takım operasyonunun bölgesel anestezi ile sağlanabildiğini kaydederek, "Biz de hastalarımızı ameliyat ederken bazen şarkı veya şiir söyledik, bazen fıkra anlattık, bazen selfie çektik. Hastalarımız ameliyat sırasında aileleriyle görüntülü dahi sohbet edebildi" diye konuştu.
Zırh, konuşması sırasında hastaların aileleriyle görüştüğü, şarkı söylediği anların videolarını da gösterdi.
- "Yeniden doğmuş gibiyim"
Parkinson hastası avukat Olcay Akgün, hastalığa yakalandığında tam 5 yıl süre teşhis konulamadığını belirterek, uzun süre farklı tedaviler gördüğünü bildirdi.
Akgün, "Önceleri otururken dahi yana çekmeler başladı. Yani koltukta otururken düşecek gibi oluyordum. 6 ay hiç uyumadım, çarpık yürümeye başladım. Daha sonra mecburiyetten işime son verdim" dedi. Akgün, Ali Zırh hocayı bulduğunu ve onun dediklerini dinlediklerini anlatarak, "Ve tedavi oldum, şimdi yeniden doğmuş gibiyim. Yürüyemiyor, bir kilogram şeyi dahi tanıyamıyordum. Ama şimdi eskisi gibiyim. Mesleğime devam ediyorum. İnşallah bundan sonra bu hastalığa kökten çözüm bulunur" diye konuştu.
- "Parkinson olduğumu kimse anlamıyor"
Parkinson hastası 55 yaşındaki diş hekimi Bengül İzgören ise etkinlik esnasında çaldığı piyano ile dinleyenlere keyifli anlar yaşattı. Hastalık sürecinde en çok hastalarından ayrı kalmanın zor olduğunu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hastalığım nedeniyle tüm becerilerimi bir bir kaybetmeye başlamıştım. Önce mutfaktaki becerilerim sonrasında ise en sevdiğim mesleğim. Ama yılmadım kendime bu hastalığı yakıştıramadım ve tedavi olmaya karar verdim. Beyin pili ameliyatı sonrası ise hem mesleğime geri döndüm hem de becerilerime bir yenisini daha ekledim ve piyano çalmaya başladım. Herkes 'sen hastasın artık yaşın da geç' demesine rağmen yılmadım. Piyanom ve müziğim ile artık yeni tanıştığım insanlar parkinson olduğumu anlamıyor bile."
09.04.2016 - AA
Kayıtlı
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Parkinson Hastalarına Umut İçin Bir Araya Geldiler