*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelsiz Spor Projesi Törenle Başladı  (Okunma sayısı 1140 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Engelsiz Spor Projesi Törenle Başladı
« : 01 Ağustos 2017, 20:26:23 »
Engelsiz Spor Projesi Törenle Başladı



Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ve Gençlik Spor İl Müdürü Mustafa Genç ile Kulüp yönetim kurulu ve üyeleri ile engelli basketbol takım oyuncuları aileleri ve halkın katılımıyla başlandı.

Açılışın ardından Altınordu Bedensel Engelliler ile Küçükçekmece Dostluk Bedensel Engelliler Basketbol takımı müsabakasına geçildi. Altınordu Belediyesi Bedensel Engelliler kulübünün galibiyetiyle sonuçlanan maç ile açılış tamamlanmış oldu.

Türkiye nüfusunun yüzde 12’si yaklaşık 9 milyon insanımız engelli olup aileleriyle birlikte 25 milyonu aşkın bir kitle; ilgisizlik, eğitimsizlik, sokağa çıkamama, işsizlik, sağlık ve geçim sorunları gibi baş edilmesi güç olan bu problemleri aşarak hayata katılmaya çalışıyor.

Altınordu Belediyesi Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak bu sorunlara çözüm üreterek, engelli bireylerin hayatına pozitif katkı sağlayacak, sürdürülebilir projeler hayata geçirmek ve çözümün bir parçası olmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Pek çok farklı alana yayılan projelerimizde, engelli bireyin hayatın içerisinde aktif olarak yer almasını önceliğimiz olarak belirledik. Derneğimiz, “Engelli bireyler için gerçekçi, kalıcı, somut çözümler üretmek” için İçişleri Bakanlığı Dernekler Şubesi Başkanlığı 2016 yılı çağrısına, toplam bütçesi 51.115,00TL olan “Engelsiz Spor” projesini sunmuş ve hibe almaya hak kazanmış bulunmaktayız. “Engelsiz Spor” projemiz ile Ordu ilinde ikamet eden 8-29 yaş arası 17 engelli bireyimizle tekerlekli sandalye basketbol takımı kurarak düzenli antrenmanlar yapmak, spor karşılaşmalarına hazırlanmak, bağımsız hareket kapasitelerini güçlendirmek, engelli bireylere sporu sevdirmek-yaygınlaştırmak ve sosyal entegrasyonu sağlamaktır.

Projemizin genel amacı; Engelli ve engelli olmayan bireylere engelli sporlarını tanıtmak, Engelli olmayan Ordu halkını da bu festivale katılımı sağlanarak engelli öğrencilerin yaptıkları sporları deneme fırsatı yaratmak ve bu sayede engelli ve engelli olmayan bireylerin kaynaşmasına katkı sağlamak.(sosyal entegrasyon), Engelli bireyler için spor kulüplerine ve spor bilinci kültürünü yerleştirmek, Ordu ili içerisinde 8-15 yaş aralığındaki engelli bireyler için basketbol alt yapısı oluşturmak, Engellilere yönelik “bireysel eğitim programları” na ek olarak, sportif aktiviteler ile engellilerin grupla çalışmaları sağlanarak iletişim, sosyalleşme ve toplumla kaynaşma yetilerini arttırılacaktır., Geliştirilen proje materyallerini bu alanda çalışan diğer Sivil Toplum ve Eğitim Kurumları ile paylaşmak ve bu alanda bir bilgi ve deneyim paylaşma alt yapısını oluşturmaya katkıda bulunmak,  Proje bünyesinde yürütülen faaliyetler vasıtasıyla, engelli bireylere hizmet vermekte olan okul ve merkezlerde hizmet vermekte olan eğitimcilere tekerlekli sandalye basketbolu hakkında farkındalıkları arttırılacaktır.

PROJE KONUSU

Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler için daha farklı bir önemi vardır. Çünkü spor, zaten yaşamlarında bir çok engelle karşılaşan ve bu engellerin yarattığı stresle birlikte yaşayan engelli bireylere, yeni bir pencere açıyor. Sağlık için olumlu katkılarının yanı sıra, birey spor yaparak yalnızlığını diğer insanlarla paylaşabilmekte, arkadaşlık kurabilmekte, dayanışmayı öğrenebilmekte, yeteneklerini tanıyarak gelişme olanağı yakalayabilmekte kendisine, bedenine ve diğer insanlara karşı olumlu duygular geliştirebilmektedir. Tüm bunlar da bireye anlamlı ve doyumlu bir yaşamı yakalama ve sürdürme şansını veriyor. Proje kapsamında planlanan spor faaliyeti (tekerlekli sandalye basketbol) ise şu özellikleri ve aşamaları oluşturmaktadır; Çok yüksek bir fizik kondisyon ve teknik beceriyle birlikte süratli bir biçimde yer değiştirmeyi gerektiren özel bir spor dalı veparalimpik sporlar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Tekerlekli sandalye basketbol karşılaşmaları, Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (IWBF) tarafından belirlenen kurallar ve sınıflandırmalar çerçevesinde yapılır. Bu düzenlemeler, ayakta oynanan basketboldakine eş saha büyüklüğü ve pota yüksekliği gibi konuları da içerir. Tekerlekli sandalye basketbol karşılaşmaları ayakta oynanan basketbol karşılaşmalarıyla önemli ortak özelliklere sahip olmakla beraber, kendine has, benzersiz stiliyle farklı ve ayrı bir yere sahiptir. Yardımlaşma esasına dayalı alan savunması ve adam adama savunma çok sık kullanılır.Sporcuların tekerlekli sandalyedeki hareketlerini ayarlamak için geliştirilen farklı bir top saydırma kuralı ve yüksek bir yoğunluğu olan bu spor, kendi atak sistemini yaratmıştır. Sahadaki hareketi arttırmak için, bir takım genellikle üç defans oyuncusu ve iki pivottan oluşur. Topu alıp yuvarlama en etkili hücum taktiğidir.Bu özelliklere sahip özel bir spor dalı olan tekerlekli sandalye basketbolu etkinlik faaliyetlerine başlamadan önce fiziki yeterlilik şartları, yaş kriteri ve gönüllülük esasına göre katılımcılarını belirleyecek.

04.05.2017 - afisgazetesi.com