Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli haberleri
»
ACTUS 2 SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: ACTUS 2 SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ (Okunma sayısı 3883 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
İleti: 5485
ACTUS 2 SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
«
:
21 Nisan 2009, 09:45:02 »
15.04.09 - ACTUS 2'nci Uluslar arası Semineri'nde, Türk-Yunan öğretim elemanları bilgilerini paylaştı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile Yunanistan'ın Selanik Aristotle Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen ve engellilerin hareket ve erişimlerinin iyileştirilebilmesi imacıyla hayata geçirilen 'ACTUS: Engelsiz Mersin Projesi' kapsamında uluslararası düzeyde gerçekleştirilen 'Erişilebilir Şehirler ve Üniversiteler' konulu seminerin ikinci ayağı Mersin'de yapıldı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde 'Fiziksel Çevrenin Düzenlenmesi', 'Mimari Tasarım ve Engellilik' ile 'Engellilik ve Eğitim' konulan masaya yatırıldı. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Gök, projenin 2 temel amacı olduğunu ve bunlardan birincisinin de üniversite kampusu ve şehirlerde yaşayan engellilere hareket kolaylığı sağlayacak bir çevre oluşturulması bir başka deyişle de 'engelsiz bir yaşam' ortamının sağlanması olduğunun altını çizerek, projenin bir diğer amacının da MEÜ ve Selanik Aristotle Üniversite arasında bir işbirliği süreci başlatılmasının yanında Türk ve Yunan toplumları arasında sivil toplum diyalogu başlatılması olduğunu anlattı.
Projenin aynı zamanda da MEÜ'nün ilk ve tek Avrupa Birliği (AB) projesi olduğunun altını çizen Tamer Gök, "Biz eksikliklerimizi biliyoruz. Toplum olarak, yöneticiler olarak hepimiz yanlış yaptığımız konular var. Özellikle çevremizi şekillendirerek, engellilerimizi hiç düşünmemiş. Bu bizim toplumsal bir ayıbımızdır. Bundan sonra engellilerin hayatını kolaylaştırıcı yönde hareket etmek zorundayız" dedi. Gök, seminerin ilk ayağının 2008 yılı Kasım ayında Yunanistan'ın Selanik kentinde yapıldığını hatırlatarak, etkinliğin ikinci bölümünde de engelliler için uygun mekanlar ve çevre olanakları oluşturulması noktasında çalışmalarda bulunulacağını belirtti.
MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Berika İpekbayrak da, bugün gelinen noktada sadece Mersin'de değil, Türkiye'nin hiçbir noktasında engellilerin hayatını kolaylaştırabilecek ciddi proje ve çalışmaların yapılmadığını kaydetti. Çevre koşulları şekillendirilirken engellilerin gözardı edildiğini vurgulayan İpekbayrak, kent içinde veya kamu kurum ve kuruluşlarında engellilerle ilgili herhangi bir planlama olmadığını, aynı durumun MEÜ için de geçerli olduğunu dile getirerek, bir bakıma özeleştiride de bulundu. İpekbayrak, "Bir kişinin doğuştan veya daha sonrada engelli olması değil söz konusu olan. Biz insanlar, yaşantımızın her evresinde bir şekilde engelli olabiliriz. Kadınlar, bebek doğuracağı vakit bir bakıma engelli oluyorlar. Üniversitede öğretim üyelerimiz, belirli bir yaşa geldiklerinde hareket kabiliyetleri sınırlanıyor, diz kapaklarındaki sorunlar nedeniyle merdivenlerden çıkamayabiliyorlar" diye konuştu.
ACTUS: Engelsiz Mersin Projesi Nedir?
Engellilerin hareket ve erişimlerinin iyileştirilmesinin yanında proje ortakları arasında deneyim paylaşımı ve işbirliğinin sağlanmasını amaçlayan 'ACTUS: Engelsiz Mersin Projesi'; MEÜ ve Selanik Aristotle Üniversitesi başta olmak üzere yerel yönetimler, kent plancıları, mimar ve mühendisler, tasarım uzmanları ile sivil toplum kuruluşları tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Yaşanılan fiziki çevre, engelliler ve dezavantajlılar göz önüne alınarak tasarlanan proje, aynı zamanda da Türkiye nüfusunun yüzde 42.5'i oluşturan engellileri kapsıyor.
Bununla birlikte; hedef kitle için oluşturulabilecek erişilebilir mekanların tasarımı konusunda Türkiye'deki bilgi alt yapısının yetersiz oluşu da ACTUS Projesi'nin fikrinin çıkış noktasını oluşturuyor. 2008 yılı Haziran ayında hayata geçirilen ve 18 aylık bir zaman diliminde uygulanacak olan proje kapsamındaki çalışmaların da hedef kitlenin fiziki çevredeki yaşamlarının kolaylaştırılmasına yönelik duyarlılık arttırma, hedef kitlenin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik tasarım ve planlama konularında yasal ve fiziki uygulamalar için bir rehber hazırlanmasını içeriyor.>G.İmece
Kayıtlı
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli haberleri
»
ACTUS 2 SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ