*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İstanbul Üniversitesi Tarafından 'Sessizliğime Ses Ver' Projesi  (Okunma sayısı 2154 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5483
İstanbul Üniversitesi Tarafından 'Sessizliğime Ses Ver' Projesi



İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü, işitme engelli çocukları topluma kazandırmak için "Sessizliğime Ses Ver" projesi başlattı. Proje kapsamında 1,5 yıl önce Cerrahpaşa'da işitme engelliler okulu kuruldu. Okulda 0-6 yaş arasında işitme kaybı olan çocuklara, okulöncesi eğitimde kendi yaşıtlarındaki olgunluğa gelebilmeleri, dil ve konuşma becerilerini geliştirebilmeleri için eğitim veriliyor.

'Erken teşhis çok önemli'

1,5 yıl önce hayata geçirilen projeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Ataş, işitme kaybında erken teşhisin önemine dikkat çekti. Ataş, "Erken tanı konulup çocuğa eğitim verilirse, ileride hiçbir problem yaşanmıyor. Çocuk yaşıtlarıyla eşit seviyeye getiriliyor. Ülkemizde binde 2 gibi bir oranda her yıl işitme engelli çocuk dünyaya geliyor. Ayrıca ülkemiz, menenjit hastalığı oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında. Çocuklar belli bir yaştan sonra da işitme kayıpları yaşayabiliyorlar. Her çocuğa ilkokula başlamadan önce mutlaka işitme kaybı olup olmadığıyla ilgili test yaptırmak gerekir. Çocukta eğer 4 yaşına kadar işitme kaybı olduğu anlaşılırsa çocuğun ileride dil öğrenmesine çok katkı sağlanır.

Ama geç kalınırsa çocuğun dünyası belirli sözcükler etrafında şekillenecektir. Bu yüzden zamana karşı yarışıyoruz" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında her ay ortalama 50 çocuğun eğitim aldığını kaydeden Prof. Ataş, işitme engeli tespit edilen bazı çocukların, ailelerinde birbirini suçlama eğilimi olduğunu belirterek, "Bu nedenle evliliğini sonlandıran aileler bile var. Böyle durumlarda anne-babaya da psikolojik destek sağlıyoruz" dedi.

'Aileyi de eğitiyoruz'

İşitme engelli çocukların eğitmenlerinden Merve Müftüoğlu, "Eğitimimiz, sesleri tanıtmakla başlıyor. Ameliyat öncesi de eğitim veriyoruz. İleri düzeyde işitme kaybı olan çocuklar ameliyat ediliyor ve bu ameliyatlardan da ücIret alınmıyor. Öğrenciler haftanın 2 günü 2 saatlik seans alıyorlar. Verilen eğitimle çocuk 2,5 yılda kelime ı ve cümle kurabiliyor. Küçük çocuklarda eğitim daha çabuk sonuç veriyor" dedi.

Çocuklara davranış eğitimi de verdiklerini ifade eden Müftüoğlu, "Kurallar koyuyoruz ve aile de bu eğitime uyuyor. Projenin en önemli amaçlarından biri de aileyi eğitmek. Aile burada çocukla birlikte eğitime katılıyor ve eğitimden gördüklerini evde de uyguluyor. Ancak bu şekilde sağlıklı sonuç almak mümkün. Okulumuza günde 7 çocuk geliyor. Haftada 35 saat eğitim veriliyor" ifadesini kullandı.

'Projeden çok memnunuz'

Projede bulunan işitme engelli çocuklardan Musa Sarpkaya'nın annesi Remziye Sarpkaya "Oğlum 5 yaşındayken burada eğitim almaya başladı. Şu anda 5,5 yaşında. Arkadaşlarıyla iletişimi gelişti. Tedavi sürecinin başarılı geçebilmesi ise çocuğun ve ailenin sürekli bir eğitimden geçmesine bağlı" dedi.

'Artık sözcükleri kullanıyor'

Proje başladığından beri eğitimlere devam eden bir diğer işitme engelli çocuk da Ali Öksüz. Henüz 2 yaşında olan Ali'nin doğuştan işitme engelli olduğunu ve rahatsızlığın erken teşhis edildiğini söyleyen anne Nurten Öksüz, "Bu proje var olduğundan beri buradayız. Haftada 2 gün buraya, geri kalan 2 gün de rehabilitasyon merkezine gidiyoruz. Ali sözcükleri kullanmaya ve konuşmaya başladı. Bizim için çok faydalı oldu" diye konuştu.

28.04.2014 - Aydınlık


Anahtar Kelimeler : Gerçek liderler, başkaları tarafından istekle ve inançla izlenmektir. Çogumuz liderligin bir pozisyon oldugunu düşünürüz. Başkalarına liderlik etmenin başarısı, liderlik seviyelerinde yükseltilmeye baglıdır.