*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: MKÜ’de “Engelsiz Üniversite Engelsiz Kampüs” Düşüncesi  (Okunma sayısı 1569 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• Yönetici
  • Kahraman Üye
MKÜ’de “Engelsiz Üniversite Engelsiz Kampüs” Düşüncesi

“Engelsiz Üniversite Engelsiz Kampüs” düşüncesiyle hareket eden Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), şu ana dek Kampüsü içerisinde ortaya koyduğu çalışmalarla örnek olmayı sürdürürken, Antakya kent merkezindeki yanlış uygulamaların sahipleri için de doğru olanın altını çiziyor.

Kampüs'te adım adım “Engelsiz Yaşam”

Engelli öğrencilerin, üniversite yaşamına ilişkin tüm hizmet ve olanaklara ulaşımını sağlama noktasında hareket eden Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Yönetimi, bu konuda attığı adımlarla engelsiz çözümler üretme konusundaki kararlılığını da sürdürüyor.  Bu kapsamda, Tayfur Ata Sökmen Kampüsü başta olmak üzere üniversitenin tüm birimlerinde 'Engelsiz Kampüs Dönüşüm Uygulamaları' kapsamında gerekli görülen yapı çalışmalarının birçoğu tamamlandı.

-İLK ÇALIŞMA KALDIRIMLARDA-

Bu konuda verilen ilk bilgi kaldırımlara yönelik oldu:

“Kaldırımlar, engellilere uygun hale getirilerek güvenlikleri için trafik yolu ile kaldırım arasına yeşil alan uygulaması yapıldı. Kaldırımlara, yaya geçidinde sesli sinyalizasyon sistemleri, iniş ve çıkışlarında rampalar, görme engelliler için yaya geçitlerinde duyumsanabilir yüzeyler ve kaldırımlarda 6 buçuk kilometre uzunluğunda kılavuz iz kullanımı yapıldı.”

-ENGELLİ YARDIM KULELERİ-

Yapılan yeniliklerle de bu çalışmalarda ciddi bir aşama kaydeden MKÜ, bu çalışmalarına teknolojiyi de ekliyor:

“Üniversitemiz, özellikle son teknolojik yenilikleri dikkate alarak engelsiz çözümler üretiyor. Örneğin Hatay'da uygulaması olmayan yeni bir sistem olan 'engelli yardım kuleleri' bunlardan bir tanesi. Üniversitemizde belirli noktalara konulan bu kuleler yardımı ile engelli bireyler yardıma ihtiyaç duydukları an kulelerden gerekli yardım talebinde bulunabiliyorlar.”

-HAVUZ ASANSÖRÜ-

Engelli bireyler için yüzme havuzuna, havuz asansörü de ekleyen MKÜ,  bina girişlerini ise gerekli rampa eklemeleri ile engelli girişlerine uygun hale getirdi. Bina içlerindeki mevcut asansörler ise engellilerin kullanacakları şekilde değiştiridli.  Bu konuda tapılan bilgilendirme ise, “Engelsiz Kampüs Dönüşüm Uygulamaları'nda; üniversitemiz bünyesinde eğitim, sosyal, spor ve idari binalarımızda engelliler için 12 adet merdiven asansörü, 5adet dönerli lift, 5 adet hidrolik asansör, 6 adet özürlü WC, 5 adet yardım kulesi yapıldı” şeklinde.

-PARK YERİ UNUTULMADI-

Yeni oluşturulan araç otoparklarında engelli yerlerinin de olması bir değer dikkate değer çalışma olarak göze çarpıyor. Tüm bu çalışmalarla kampüs içerisinde akıllı sistem uygulayan Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay'da bir ilke de imza atmış bulunuyor.

Antakya kent merkezinde, görme engelli hassasiyete göre yapıldığı iddia edilen kaldırımlardaki kılavuz çizgileri üzerine otobüs durakları inşa eden bir yönetim algılayışı sürerken, tüm bu yapılanlar ayrıca bir anlam ifade ediyor.

03.09.2014 - antakya gazetesi