Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Görme Problemi Yaşayan Öğrenci Okulda Başarısız Oluyor
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Görme Problemi Yaşayan Öğrenci Okulda Başarısız Oluyor (Okunma sayısı 1402 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
İleti: 5485
Görme Problemi Yaşayan Öğrenci Okulda Başarısız Oluyor
«
:
04 Ekim 2014, 14:10:04 »
Görme Problemi Yaşayan Öğrenci Okulda Başarısız Oluyor
Yeni bir eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Uzmanlar, çocukların okul başarısında göz sağlığının çok büyük etkisi olduğunu belirtiyor. Uzağı ya da yakını görme problemi yaşayan öğrencilerin dersten çabuk kopacağını ifade eden Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, özellikle hiç göz kontrolü yaptırmayan çocukların okul öncesi muayene ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Gözün tıpkı insan vücudu gibi sürekli geliştiğini anlatan Özkırış, göz sağlığı için ilk 6 ay ve 2 yaş taramalarının çok önemli olduğunu vurguladı. Özkırış, "Çocuk ilk doğduğunda erişkin bir kişinin yüzde 1'i kadar, 1 yaşında yüzde 80'i ve 2 yaşında yüzde 90'ı kadar görür. Eskiden zor olan küçük çocukların göz muayenesi, artık çok kolay. Geliştirilen tıbbi cihazlar sayesinde yeni doğan bir çocuğun bile göz kusurları görülebiliyor." dedi.
Çocuklarda göz kusurlarının çok ihmal edildiğini belirten Özkırış, aileleri bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdı. Göz sağlığı ile okul başarısı arasında doğrudan ilişki olduğuna dikkat çekti. Özkırış şunları söyledi: "Miyop(uzağı bulanık gören), hipermetrop (yakını bulanık gören) ya da astigmat (hem uzağı hem yakını bulanık gören) bir çocuk okulda tahtayı göremiyorsa başarısız olacak demektir. Belli bir süre sonra çocuk dersten kopar. Ders çalışırken göz ağrısı, sulanma ve kaşıntıyla karşılaşabilir. Belli bir süre sonra çocuk yorulmaya başlar ve direk olarak derslere ilgisizleşmeye başlar. Bu nedenle çocukların okula başlamadan önce mutlaka göz muayenesi olmalı. Başarının yakalanmasında kaliteli görmenin çok büyük payı var."
Yatarak ve yetersiz ışık ortamlarında ders çalışmanın da göz problemlerine neden olduğunu belirten Özkırış, yatar pozisyonda göz kasılmasının arttığını anlattı. Özkırış, "Yatarak, yakın mesafeden ve az ışıklı ortamda ders çalışmayı kesinlikle önermiyoruz. Bu hallerde göz kasılması çok fazla artar ve çocukta miyopiye kayış riski yükselir." dedi.
Yetişkin birisinde görülen göz kusurlarının çocukta da görülebileceğine vurgu yapan Özkırış, çocuklarda en fazla miyop, hipermetrop, astigmat, şaşılık, kapak düşüklüğü gibi göz rahatsızlıklarının görüldüğünü dile getirdi. Ailesinde göz problemi olan çocukların mutlaka göz taramasından geçirilmesi gerektiğini belirten Özkırış, özellikle göz tembelliği hastalığına dikkat çekti. Özkırış, "Çok ihmal ettiğimiz göz tembelliği rahatsızlığı toplumda yüzde 3-4 kişide görülüyor. Bu rahatsızlık 9-10 yaşına kadar tedavi edilebiliyor. 10 yaşından sonra ise şimdilik tıbben yapılabilecek bir tedavi şekli yok." diye konuştu.
DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ
Görme kalitesinin artmasında beslenmenin de doğrudan ilgisi olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, "Bazı çocuklar sadece bulgur, pirinç ya da ekmekle büyütülüyor. Özellikle tek düze beslenen çocuklarda miyopiye kayış daha fazla oluyor. Dengeli beslenme bu noktada çok önemli. Çünkü göz gelişen bir yapı olduğu için her türlü minarele, karbonhidrata, proteine ve yağa ihtiyaç duyar. Mevsiminde her türlü meyve sebzeyi tüketmek gerekiyor." dedi.
02.09.2014 - CİHAN
Kayıtlı
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
SAĞLIK HABERLERİ
»
Görme Problemi Yaşayan Öğrenci Okulda Başarısız Oluyor