*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Mersin'de 9. Engelliler Şöleni  (Okunma sayısı 3134 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• Yönetici
  • Kahraman Üye
Mersin'de 9. Engelliler Şöleni
« : 15 Mayıs 2016, 02:01:04 »
Mersin'de 9. Engelliler Şöleni

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘9. Geleneksel Mersin Engelliler Şöleni’nde, dans gösterilerinden tiyatroya, resimden el becerilerine kadar birçok alanda hünerlerini sergileyen engeliler, engelin bedende değil beyinde olduğunu ortaya koydular.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 10-16 Mayıs 2016 Engelliler Haftası dolayısıyla bir hafta sürecek şölen düzenledi. Bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği ‘9. Geleneksel Mersin Engelliler Şöleni’nin açılışı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. 10 Mayıs Engelliler Günü kapsamında düzenlenen açılışta, engelliler engel tanımadıklarını bir kez daha kanıtladılar. Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı’nın organizasyonuyla birbirinden farklı yeteneklerini sergileyen engelliler, halk oyunları ve dans gösterileri, tiyatro oyunları ve skeçlerle ‘Biz varız’ dediler.Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın da katıldığı etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. İbni Sina Özel eğitim Meslek Lisesi’nin işitme engelli öğrencileri de İstiklal Marşı’na işaret diliyle eşlik ettiler.

Etkinlikte bir konuşma yapan Başkan Kocamaz, Engelliler Haftası’nı kutladı. Seçim döneminde vatandaşlara, Mersin’i ‘Yaşlı Dostu Kent’, ‘Kadın Dostu Kent’, ‘Engelli Dostu Kent’ ve ‘Gençlik Dostu Kent’ yapacaklarının sözünü verdiğini anımsatan Başkan Kocamaz, göreve geldikleri 30 Mart 2014’ten bu yana gece-gündüz demeden ‘engelsiz bir Mersin’ için gayret ettiklerini söyledi. Fiziki düzenlemeler tamamlandıktan sonra Mersin’in sözde değil, işin özünde engelsiz bir kent haline dönüşeceğini belirten Kocamaz, “O zaman engel lafını tamamen lügatten kaldırmış olacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Türkiye’de bir ilk olarak Engelliler Daire Başkanlığını oluşturduk. O günden bu yana tüm ekibimizle engelli kardeşlerimizin problemlerini ortadan kaldırmak, onlara her türlü desteği vermek, onların yalnız olmadıklarını herkese göstermek ve toplumun eşit bir bireyi oldukları da herkese kabul ettirmek için gayret gösteriyoruz” dedi.

Engellilere ilişkin yaptıkları çalışmalardan örnekler de veren kocamaz, Otistik Merkezi’nin tamamlandığını, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında merkezin faaliyet geçeceğini bildirdi. Gençlik Merkezi ve Meslek Edindirme Merkezi’ne yönelik çalışmaların da engelli bireyler için yoğun şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Kocamaz, “Yakın bir gelecekte hem Gençlik Merkezi hem Meslek Edindirme Merkezi’ni engelli kardeşlerimiz için hizmete sunacağız. Türkiye’de nüfusun yüzde 12,5’inin engelli olduğunu düşünürsek, bu işlerin ne kadar önem arz ettiğini de daha iyi kavramış oluruz” diye konuştu.

Engellilere de seslenen Kocamaz, “Sizler her türlü hizmete, her türlü desteğe layık kardeşlerimizsiniz. Belediye Meclisi’nde sizlerin temsilcisi olarak Levent Dölek kardeşimiz, bu konuda birçok proje üretiyor, Mersin’in engelliler konusunda attığı adımlarla Türkiye’de örnek bir kent olması için gayret sarf ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde sizlerin bizzat üreteceği, yaşayacağı, işleteceği bir ‘Engelliler Kafesi’ni de Mersin sahillerinde sizlerin hizmetine sunacağız. Sizi Mersin halkıyla çok daha yakından buluşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

Mersin’de tüm engelleri kaldırırken, sadece fiziki hizmetlerin yeterli olmadığını vurgulayan Kocamaz, Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) ile yaptıkları ortak bir projeyle Mersin’deki tüm turizm alanlarında engellilere yönelik eksikliklerin ortadan kaldırılması için bir çalışma başlattıklarını anlattı. Bunun sadece turizm alanında değil, bütün diğer kurumlarda da hayata geçirilmesi için çaba harcadıklarını dile getiren Kocamaz, “Elbette daha kat edeceğimiz çok fazla yol var ama zararın neresinden dönülürse kardır anlayışıyla bunu toplumun bütün katmanlarına yayarak, herkesin çok daha duyarlı hale gelmesi için çalışarak bu problemleri çok daha kolay yoldan çözebileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kocamaz’ın konuşmasının ardından, Engelliler Dairesi Başkanlığı bünyesinde el sanatları dalında eğitim gören zihinsel engelli gençler, Kocamaz için özel olarak hazırladıkları el işi bir hediyeyi verdiler. Kocamaz, daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl başlattığı ‘Engelli Dostu oteller ve Engelsiz Turizm Projesi’ kapsamında, işletmelerini engeli bireyler için erişilebilirlik standartlarına uygun hale getiren Mersin’deki otel temsilcilerine birer teşekkür belgesi verdi. Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi’nin ortopedik engelli Meclis Üyesi Levent Dölek’e de engelliler adına yaptığı çalışmalar dolayısıyla teşekkür ederek bir plaket verdi.

Etkinlikte daha sonra doğuştan görme engelli olan ancak, gerek renkleri kullanımı gerek perspektifi ile çizdiği resimlerle dünyaca tanınan ve bilimsel deneylere konu olan görme engelli Eşref Armağan, salondakilere canlı performansla resim çizdi. “Görme engelli olarak gölge, perspektif, ışık, boyut çizebilen dünyada şu ana kadar tek olduğumu size burada ispatlayacağım” diyerek çizimine başlayan Armağan, sohbet ederek bir doğa resmi çizdi. Çocukluğundan itibaren resme nasıl başladığını anlatan 63 yaşındaki Armağan, resim konusunda herhangi bir eğitim almadığını, resim tekniğini kendisinin bulduğunu söyledi. Harvard Üniversitesi’nde kendisiyle yapılan bilimsel çalışmalardan çıkan sonucu aktaran Armağan, “Gören bir kişi bir şeye baktığı zaman, belinde görsel alanda hareket ve ışıklanma olurmuş. Benim ellerim bir şeyi incelemeye ya da çizmeye başladığında gören insanların kullandığı görsel alanı hareketlendiriyormuşum. Yani parmak uçlarımın göz gibi gördüğü tespit edildi. Demek ki, ben 50-55 yıl çalıştıktan sonra parmak uçlarımı göz gibi kullanmayı öğrenmişim” dedi.Kendisini ‘dünyayı parmaklarıyla gören adam’ olarak tanımlayan Armağan, etkinlikte çizdiği doğa resmini de Başkan Kocamaz’a hediye etti.Armağan’ın ardından, farklı özel eğitim okullarından engelli öğrenciler, halk oyunlarından dansa, tiyatrodan konsere kadar birçok gösteri sergilediler.

Milliyet