*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Folik Asit Fazlası Bebeklerde Otizmi 17 Kat Artırıyor!  (Okunma sayısı 1502 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
Folik Asit Fazlası Bebeklerde Otizmi 17 Kat Artırıyor!



Folik asit kullanımımın bebekte otizmi arttırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Übeyt Akçin, “Folik asit fazlasının, bebeklerde otizmi 17 kat arttırdığı tespit edildi. Onun için gebelere kan değerlerinde folik asit eksikliği yoksa kullanmamalarını öneriyorum” dedi.

Gebelik döneminde hastaların kullanması gereken ilaçlar olduğunu söyleyen Op. Dr. Übeyt Akçin, “Özellikle biz gebe olan hastalarımıza, gebe kalmadan önce mutlaka bir kadın doğum doktoru tarafından görülüp; bir ultrasonografi ile rahminin yumurtalıklarının doğuma elverişli mi değil mi bunun değerlendirilmesini öneriyoruz. Son derece önemli.  Çünkü bazı hastalarımızın bu kontrollerini yaptırmıyorlar. Gebe kaldığında, doktora gidiyorlar. Gittiklerinde de, rahminde büyük bir urla ya da yumurtalıklarında büyük bir kistle karşılaşabiliyorlar. Bu da hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeli bir duruma sokuyor. Onun için biz mutlaka gebe kalmayı düşünen annelere, gebe kalmadan önce hamileliği planladıkları gibi ultrasonografide değerlendirmelerini öneriyoruz” dedi.

YANLIŞ BİR İNANIŞ

Folik asit kullanımı ile ilgili önemli bilgiler aktaran Akçin, “Bizim toplumumuzda yanlış bir inanış var. Bir “folik asit” kullanma hevesimiz var. Evet, bebeğin gelişmesinde esas vitaminlerden bir tanesidir. Yalnız folik asit, Türkiye’de beslenme şartlarından dolayı eksikliği çok fazla görülen bir vitamin değildir. Yurtdışındaki hastalarda folik asit eksikliği Türkiye’dekinden biraz daha fazla görüldüğü için orada rutin olarak tüm gebelere, gebe kalmadan önce folik asit desteği yapılıyor. Bu yanlış bir inanış. Bizim ülkemizdeki beslenme şeklinden dolayı ciddi bir folik asit eksikliği görülmemektedir. Onun için biz hastalarımıza kanlarında eğer folik asit eksikse, gebelikten önce bi desteğe başlıyoruz” diye konuştu.

GÖREREK VE BİLEREK HAREKET ETMEK

Folik asit kullanımımın bebekteki otizmi 17 kat arttırdığını vurgulayan Op. Dr. Übeyt Akçin, “Folik asit fazlasının, bebeklerde otizmi 17 kat arttırdığı tespit edildi. Onun için gebelere kan değerlerinde folik asit eksikliği yoksa kullanmamalarını öneriyorum. Bir eksiklik mevcutsa da, mutlaka kullansınlar. ‘Bir doktor bana neden folis asit vermedi ya da diğeri neden veriyor?’ diye kafalarında soru işareti kalmasın. Görerek ve bilerek hareket etmek lazım” şeklinde konuştu.

RUTİN İLAÇ ÖNERMİYORUZ

Akçin “Folik asit eksikliği ve kanlarında bir problem yoksa gebelikten önce hastalara herhangi bir rutin ilaç önermiyoruz. Gebe kaldıktan sonra mutlaka hastalarımızın bir demir ilacına başlıyoruz. Halk arasında kan hapı, kan şurubu, demir ilacı diye bilinir. Bunların hepsi aynı. Bundan başlıyoruz. Sebebi ise alınan yiyeceklerde, bebeğe ihtiyacını tam karşılayacak düzeyde demiri veremiyoruz. Onun için de anne adayları, kendi demir depolarını tüketmeye başlıyor. Biz mutlaka gebe kaldığı gibi hastalarımıza olmazsa olmaz demir ilacını başlıyoruz. Çünkü tam tersi durumda, anne zarar görüyor. Kansızlık oluşuyor. Kansızlık da; hem anneye hem de bebeğe sıkıntılar yaşatabilir. Anne çok çabuk yorulabilir. Saç dökülmesi, çarpıntılar olabilir ve çabuk yıpranabilir” dedi.

MULTİVİTAMİN KOMPLEKSİ ALIN

Hamile kadınlara multivitamin kompleksi önerdiklerini dile getiren Übeyt Akçin, “Çünkü herkesin tek-tip ya da tüm vitaminleri alabileceği bir beslenme şartı olmayabilir. Özellikle son zamanlarda yeni çıkan ve içinde balık yağının da eklendiği vitamin ilaçları var. Doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. Bu balık yağının da bu vitaminlerin içerisinde olmaması; hastalara ekstra bir balık tüketimi, balık yağı tableti kullanımını da önlemektedir. Onun için tüm gebelerimize demir ilacının yanında, multivitamin kompleksi dediğimiz balık yağlı ve gebelere uygun olan vitaminler öneriyoruz” dedi.

BOL SIVI ALIMI ERKEN DOĞUMU ÖNLER

Balık yağının özellikle bebeklerin anne karnındaki nörolojik gelişimine katkı sağladığını kaydeden Op. Dr. Akçin, “Doğumdan sonra bebeklerde; çabuk yürüyebilme, çabuk konuşabilme ve çabuk kavrayabilmeyi arttırdığı gözlendiği için mutlaka öneriyoruz. Ayrıca anne adaylarının sık sık yönelttiği “Dişim ağrıyor tedavi olabilir miyim?” sorularına karşılık olarak da evet gidebilirsiniz diyoruz. Çünkü diş tedavisinin gebeliğe herhangi bir etkisi yoktur. Gebelikte kullandığımız güvenli ağrı kesiciler ve güvenli antibiyotikler vardır. Bunu da hekim arkadaşlarımıza danışarak, kullanmalarını ihtiyaç halinde önerebiliyoruz. Hastalarımıza özellikle bol bol sıvı almalarını tavsiye ederim. Günde 2-2,5 litre sıvı almaları, birçok ilacın yerine geçiyor. Erken doğumu önlüyor. Hazır olmayan evde yapılmış meyve suları, ayran, açık çay ve bir fincan kahve içilebilir” şeklinde konuştu.

KESİNLİKLE KULLANMAYIN

Gebelikte kesinlikle kullanılmaması gereken bazı ilaçlar bulunduğunu da sözlerine ekleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Übeyt Akçin, “Hekim arkadaşlarımız, bunun eğitimini alıyorlar. Gebelikte A,B,C,D,X dediğimiz kategoriler var. Bu ilaçların içeriğinde yazar. Özellikle C,D ve X kategorisi yazan ilaçlar, kesinlikle gebelikte kullanılmaz” dedi.

09.11.2016 – busabahmalatya.com