*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: DÜNYA GENELİNDE OYUNCAK KÜTÜPHANELER  (Okunma sayısı 1754 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
DÜNYA GENELİNDE OYUNCAK KÜTÜPHANELER
« : 28 Ağustos 2009, 20:13:37 »


28.08.09 - Kütüphane kavramıyla ilk kez "oyuncak" alışverişi yaparak tanışacak olan minikler, "Oyuncak Kütüphanesi "nde sadece okumayı değil, oynamayı ve paylaşmayı da öğrenecek. Bir çocuk için yıllık ortalama oyuncak harcamasının 5-6 dolar olduğu Türkiye'de, bu kütüphane, erken dönemden itibaren küçüklere oyun ortamı yaratılmasının yanında oyuncağa ulaşım anlamında alternatif bir yol olacak, paylaşmayı öğretecek, gereksiz tüketimi önleyecek.


Minikler, "Oyuncak Kütüphanesi "nden tutanak karşılığı edinecekleri bir oyuncak veya kitabı kullandıktan sonra diğer arkadaşlarının da yararlanması için kütüphaneye geri getirecek, yerine yenilerini alabilecekler. İzmir'de Narlıdere Merkez Anaokulu'nda oluşturulan "Oyuncak Kütüphanesi" ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Aişe Sönmez, anaokulu bünyesindeki bu kütüphanenin, Türk ve Hollanda Milli Eğitim bakanlıklarının ortaklaşa gerçekleştirdiği "Hiçbir Çocuk Geride Kalmasın" adlı projenin bir bölümü olduğunu kaydetti.



Öğrencilerin yeni eğitim yılına geçilmesiyle kütüphaneden yararlanmaya başlayacaklarını bildiren Sönmez, 4 'Çocuklar, bu kütüphaneden almak istedikleri bir oyuncak veya kitabı evlerine götürebilecek. Bunları tutanakla teslim edip, tutanakla teslim alacağız. Bir hafta sonra geri getirecekler. Bu uygulama, hem oyuncak fazlalığının hem de çocukların doyumsuz isteklerinin önüne geçmiş olacak. Böylece çocuklarımız paylaşmayı, farklı araç-gereç kullanmayı da öğrenmiş olacaklar" dedi.


 

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Sönmez de çocuğun eğitiminin ve kişiliğinin gelişiminde oyun ve oyuncakların, beslenme ve uyku kadar önemli olduğunu vurguladı.


Sevgiden sonra gelen en önemli ruhsal besin olan oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocuğun yaşamla ilgili önemli deneyimler kazanacağını bildiren Yrd. Doç. Dr. Sönmez, gelişmiş ülkelerde çocuk başına düşen yıllık oyuncak harcamasının Japonya'da ortalama 400, ABD'de 350, ingiltere'de ise 172 doları bulduğunu söyledi. Bunun Türkiye'de 5-6 dolar civarında olduğunu ifade eden Yrd.


 Sönmez, "Görüldüğü gibi Türkiye'de çocuklar için oyun ve oyuncaklara harcanan miktar, eğitim materyallerinden yararlanma yönünden oldukça azdır. Bu nedenle, ülkemiz için erken dönemden itibaren çocuklara oyun ortamlarının yaratılması ve oyun materyallerinin sağlanmasında 'Oyuncak Kütüphaneleri' alternatif bir yoldur" dedi.




Edinilen bilgiye göre, WRP International (Women Researchers in Play and Disability) tarafından üç farklı tipte oyuncak kütüphanesi tanımlanıyor. Bunlar tüm toplumun kullanımına açık olan "halk oyuncak kütüphaneleri", engelli çocuklar için "özel oyuncak kütüphaneleri" ve tüm yaş grupları için "kültürel ve sosyal destek oyuncak kütüphaneleri" olarak sıralanıyor.


Tüm bu kütüphanelerin ortak hedefini ise sağlıklı toplum ve kültür için çocuğun gelişiminde oyunun ve oyuncağın önemini vurgulamak oluşturuyor. Çocuklara erken yaşlardan itibaren kütüphaneye gitme ve kullanma kültürünün kazandırılmasını da sağlayan ' 'Oyuncak Kütüphanelerinin" dünyadaki gelişimi incelendiğinde ilk kütüphanenin, 1930'lu yıllarda ABD'nin Los Angeles şehrinde kurulduğu, bu kentte şu an itibariyle 42'den fazla oyuncak kütüphanesinin hizmet verdiği öğrenildi.



Avrupa'daki ilk "Oyuncak Kütüphanesi" ise İsveç'te 7 yaş altındaki engelli çocuklar ve ailelerini desteklemek amacıyla 1963 yılında "Lekotek" adıyla açıldı. Bugün dünyada 5 bin 500'den fazla "Oyuncak Kütüphanesi" olduğu belirtiliyor.>İstanbulGazetesi