*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: BU KÜTÜPHANE KÖR MÜ? YOKSA GÖRME ENGELLİ Mİ?  (Okunma sayısı 1517 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
BU KÜTÜPHANE KÖR MÜ? YOKSA GÖRME ENGELLİ Mİ?
« : 07 Eylül 2009, 20:45:31 »


07.09.09 - Engellilerle ilgili bilgi veren yönlendirme tabelaları, broşürler, bilbordlar ve afişlerde hep engellilerle ilgili yer alan isim ya da kavramlara nedense hiç dikkat edilmez ya da hep yanlış yazılır. Kelimenin içinde engeli ya da özürlü geçiyor ya tamam, oldu, yeterli anlayışı hakim. Bu da hep birbirine devamlılık sağlamayan yanlış kafa karıştıran, bazen rencide edici bazen düşündüren bazense komik durumlar doğurmaktadır.

 

Şimdi bu konuda farklı bir yanlışlığı ve bu yanlışlığında içinden net bir cevaba ulaşamayan Mustafa Çoban’ın örneğini aşağıda görebilirsiniz.

 

Konuyu örneklerle açılayalım;

 

İstanbul'un Eyüp ilçesine bağlı Molla Hüsrev Caddesi'nde yer alan yönlendirme ve bilgi tabelalarında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Körler Kütüphanesi yazısı yer almaktadır. Aynı kütüphanenin yanına geldiğinizde ayaklı tabelada ise İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi yazıyor. İçeri girdiniz de gördüğünüz tanıtım kitapçıklarında da Körler Kütüphanesi yazıyor…

 

Konu hakkında İstanbul Büyükşehir belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü Körler Kütüphanesini aradığımızda bize şu cevabı verdi; “Taksim’deki Atatürk Kütüphanesinde bir bölüm olarak bulunan Körler kütüphanesinin adının değiştirilmeden Eyüp’teki kütüphaneye verildiğini söyledi.” Oysa her ikisinde ve devamında ki tüm yönlendirme tabelalarında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Körler Kütüphanesi yazması gerekiyor.

 

Sivil Toplum Kuruluşlarında ki isimler de farklılık gösteriyor

1950’de kurulmuş ülkemizin en eski derneğinin adı  Altı Nokta Körler Derneği olarak geçerken diğerleri ise şu şekilde  yer alıyor; Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu, Uygar Görme Engelliler Derneği, Türkiye Beyazay Derneği v.b…  gibi.

 

Okulların isimleri de engelli

Niğde Körler Okulu, Veysel Vardar Görme Engelliler İlköğretim Okulu, Bornova Körler Okulu, Mitat Enç Görme Engelliler İlköğretim Okulu, Merkez Görme Engelliler İlköğretim Okulu, Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlköğretim Okulu vb..şeklinde gitmekte…

 

Ülkemizde engelli kavramı ve zamana göre geçirdiği evrimler:

·         Arızalı, sakat, topal, özürlü, engelli, ortopedik engelli, yürüme engelli, bedensel engelli, Omurilik Felçli-Parableji v.b.

·         Âma, kör, görme engelli v.b.

·         Sağır, Dilsiz, Duyma engelli, işitme engelli v.b.

·         Deli, beyin özürlü, aklî dengesi bozuk, mental bozukluk, mongol- down sendromlu, zihinsel engelli, spastik - CP’li, v.b.

 

Şunu unutmamak gerek ki doğru kullanılmayan ya da yanlış kullanılan engelli kavramları o kadar büyük rencide edici yanlış anlamalar, telafisi olmayan yanlışlıklar ve toplumun insanların da bu yanlışlıkları devam ettirmesi gibi birbirini izleyen istenmeyen sonuçlar yaşatmaktadır.

 

Aslında bu yanlışlığın giderilmesi yine engellilere düşmektedir. Yanlışlıkları gördüğümüzde duyduğumuzda düzeltilmesi içinde bilgi vermeli ya da uyarmalıyız.  

 

Haber yazarken, konuşurken, bilgilendirme gibi her türlü yazılı meteryal hazırlarken emin olmadığımız ve bilmediğimiz her konuda mutlaka bilen kişilerden yardım isteyerek çalışmalarımızı hazırlayalım. Aksi durumda tüm emeklerin boşuna gitmesi dışında büyük istenmeyen riskler getirecek tepkilere maruz kalabilirsiniz.

Yasadikca.com