Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli haberleri
»
İFTAR VE SAHURDA GIDA ALIMLARINA DİKKAT
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: İFTAR VE SAHURDA GIDA ALIMLARINA DİKKAT (Okunma sayısı 1559 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
İleti: 5485
İFTAR VE SAHURDA GIDA ALIMLARINA DİKKAT
«
:
07 Eylül 2009, 20:50:16 »
07.09.09 - Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca, özellikle iftarla sahur arasındaki saatlerde kalp rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvuruların arttığını söylüyor. Ramazan'da tüm gün süren açlığın ardından iftarda hızla ve çok fazla yemek yemek çoğu zaman kaçınılmaz oluyor.
Ancak uzmanlar, Ramazan ayı boyunca, özellikle iftarla sahur arasındaki saatlerde kalp rahatsızuklan nedeniyle hastanelere başvuruların arttığını söylüyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Alaşehir Tıp Merkezi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, iftar ve sahurda ağır yemenin kalp sağlığına etkisini anlattı. Yapılan bilimsel çalışmalar, oruç süresince bireylerin iyi huylu kolesterol düzeylerinin arttığını, kötü huylu kolesterol ve trigliserid düzeylerinin ise değişmediğini gösteriyor. Bu açıdan oruç tutmanın sağlıklı bireylerde kalp sağlığı açısından faydalı olduğu söylenebilir.
İstatistikler, Ramazan ayında toplam kalp krizi sayısının artmadığım, öte yandan kalp damar hastalığı olduğu bilinen veya bu açıdan yüksek riskli olan bireylerde açlık saatlerinden daha çok iftarla sahur arasındaki tokluk saatlerinde acil servise başvuruların arttığım gösteriyor. Kalp sorunu olan bireylerde, iftar ve sahurda yüksek miktarda, bol kalorili ve yağlı besinlerin hızlı bir biçimde tüketilmesi kalp krizi riskini artırabiliyor. İftardan soma içilen sigara da bu riski katlayabiliyor. Hızlı yemek yeme, doygunluk hissinin gelişmesini engelliyor. Yemek yeme esnasında kalbin pompaladığı kanın ilave bir kısmı, sindirim sistemine yönlendirildiğinden, hızlı ve aşın miktarda yemek yendiğinde kalbin iş yükü artıyor. Bu olumsuz etkileri en alt düzeye indirgemek için gıdaların çok iyi çiğnenmesi, yavaş yenilmesi gerekiyor.
Sağlıklı beslenme için iftar ve sahurda aşın gıda tüketilmemesi, kan şekerini hızla yükselten tatlılardan kaçınılması, kızartmalar yerine haşlamaların tercih edilmesi, çorba veya kahvaltılıklar ile iftarın açılması öneriliyor. Özellikle sahurdan sonra ev içerisinde 10 dakika kadar yürünmesi sindirimi rahadatacak ve gün içerisinde kendimizi daha konforlu hissetmemizi sağlayacaktır. Kalp hastalığı olan ve şikayetieri devam hastaların düzenli olarak ilaç kullanmaları gerekiyor. Oruç süresinin uzun olması bu bireylerin ilaç kullanım düzenlerinin etkilenmesine yol açabiliyor. Bu noktada hastaların mutlak surede hekimlerine damşmalan öneriliyor, iftar ve sahurda yeterince sıvı alınması, tüketilen tuz miktarına dikkat edilmesi, kan şekerinde ani yükselmeleri önlemek için şeker emilimini yavaşlatan ve zamana yayan lifli sebze ve meyvelerin tüketilmesi kalp rahatsızlığı olanlar için daha büyük önem taşıyor.>Hürses
Kayıtlı
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli haberleri
»
İFTAR VE SAHURDA GIDA ALIMLARINA DİKKAT