Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli haberleri
»
ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİ AYRIMCILIĞI ÜNİVERSİTE'Yİ MAHKEMEYE TAŞIDI
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİ AYRIMCILIĞI ÜNİVERSİTE'Yİ MAHKEMEYE TAŞIDI (Okunma sayısı 1603 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİ AYRIMCILIĞI ÜNİVERSİTE'Yİ MAHKEMEYE TAŞIDI
«
:
08 Eylül 2009, 20:33:21 »
08.09.09 - 2009 ÖSS sınavıyla ilgili YÖK tarafından yayımlanan ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun, Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümünde, İstanbul Aydın Üniversitesi'nin koşullarının yer aldığı 52'nci maddenin en sonunda, "Özürlü öğrencilere eğitimöğretim verecek olanağımız olmadığından, özürlü öğrencilerin tercih etmemesi gerekir." ifadesi yer aldı.
Ayrımcılık iddiasıyla savcılığa yapılan suç duyurusuna dayanak olan TCK'nın 122. Maddesinde şu ifadeler yer alıyor: "Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak; a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan, b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden, c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen kimse hakkında, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir."
Görme Özürlüler Derneği, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği, TCK'nın ayrımcılıkla ilgili 122'nci maddesine muhalefetten dolayı savcılığa suç duyurusunda bulundular. Savcılığın davayı kabul etmesi halinde, aralarında YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yanmağan ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın'in da bulunduğu görevliler, 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar.
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Müdürü Ergün İşeri, "Türk Ceza Kanunu'nda, ayrımcılık yapılamayacağı net olarak belirtiliyor. ÖSYS kılavuzuna böyle bir şey yazdırmak açıkça 'ayrımcılık' yapmaktır. Bu bir suç ve biz de hukuki olarak gereğinin yapılmasını istiyoruz. Kabul edilebilecek bir şey değil. Sınava giren engelli öğrenciler seçimlerini buna göre yaptılar. Bundan sonra düzeltilse de insanlar mağdur oldu" dedi.
Aydın Üniversitesi öğretim görevlilerinden Haldun Domaç ise özürlülerle ilgili ibarenin yanlışlık sonucu yazıldığını ileri sürerek, "Zaten halen üniversitemizde eğitim gören engelli öğrencilerimiz var. Üniversitemizde her şey onlara uygun demek doğru olmaz ama elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'deki birçok üniversitede engelli öğrenciler için benzer sorunlar mevcut" dedi.
ÖSYM, kitapçığın basımından YÖK'ün sorumlu olduğunu belirtirken, YÖK Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Nuraydın Arıkan, kendilerine bu konuda resmi bir başvuru olmadığını belirtti. Nuraydın, "Başkanımız bu konuda çok duyarlı. Aydın Üniversitesi'nin neden böyle bir şey yazdığını bilemiyoruz. Konuyu araştıracağız" dedi.>Evrensel
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi