*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: PSİKİYATRİK ÖZRÜ OLAN AKADEMİSYENLER ÜNİVERSİTELERDE DERS VEREMEYECEK  (Okunma sayısı 1772 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• Yönetici
  • Kahraman Üye

13.09.09 - YÖK, psikolojik sorunu bulunan öğretim görevlileriyle profesör olduktan sonra, akademik çalışma yaparak kendini geliştirmeyen hocaların ders yermesini engelleyecek düzenleme yapıyor ANKARA - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) artık üniversitelerin mali denetimlerini yapmayacak, akademik denetim yapmayı sürdürecek. Yeni dönemde psikiyatrik sorunu bulunan öğretim görevlileri ile profesör olduktan sonra 'tembelleşenlere' ders verdirmeyecek.

YÖK, Genel Kurulu'nda görüşülen ve yakında kanunlaşması için Meclis'e gönderilecek tasarı ile YÖK Denetleme Kurulu'nun yapısı tamamen değişecek, idari yargı tarafından yapılan idari denetim ile Sayıştay tarafından yapılan mali denetim tamamen gorev alanı dışına çıkarılacak. Tasarı hakkında bilgi veren YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, "YÖK, üniversiteler üzerinde mali bakımdan denetimden ziyade akademik denetim yapmalıdır." diye konuştu.

YÖK'ün üzerinde çalıştığı düzenlema yasalaşırsa 'tembel profesörler' ile psikiyatrik sorunu olan öğretim görevlileri ders veremeyecek. Mevcut durumda profesör unvanını alan bir öğretim üyesi herhangi bir bilimsel çalışma yürütmese dahi üniversitede ders alıp çalışmalarını sürdürebiliyor. Ancak yeni düzenleme ile profesör dahi olsa kendini geliştirmeyen ve yeterliliği olmayan hocalara ders verdirilmeyecek. Akademisyen yeterli düzeye geldiğinde derslerine devam edecek. Akademik denetimde üniversitelerdeki öğretim üyelerinin yeterliliği, faaliyetleri gözlemlenecek, performans değerlendirmesine tabi tutulacak Özgenç: Özürlü profesörler var. Akademik unvanı ne olursa olsun 'psikiyatrik' sorunlan bulunan öğretim görevlilerine YÖK kararı ile ders verdirilmeyecek.

Prof Özgenç, "Üniversitelerde psikiyatrik sorunu olan, profesörlük unvanına sahip olmak, akademik unvana sahip olmakla beraber psikiyatrik bakımdan özürlü olan insanlar var. Şu anda bu insanların psikiyatrik bakımdan özürlü olmasına rağmen akademik bakımdan ders vermesine engel olmamıza imkân tanıyacak hukuki bir düzenleme yok. Disipline aykırı bir fiil olduğu zaman disiplin yönetmeliği orada devreye girryor. Psikiyatrik özüre sahip olmak disiplin hükümlerin uygulanması için bir hüküm oluşturmuyor.">Radikal