*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: HASTALIĞI KABULLENMEK  (Okunma sayısı 1629 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• Yönetici
  • Kahraman Üye
HASTALIĞI KABULLENMEK
« : 23 Eylül 2009, 19:07:36 »

22.09.09 - Böbreklerini kaybetme noktasına geldiğini üniversite 2. sınıftayken öğrenen Hande, kalp çevresinde sıvı biriktiği, safra kesesi tıkandığı için birçok ameliyat geçirdi. Vücudu annesinin verdiği böbreği kabul etmedi o da çürüdü. Ama umudunu ve yaşama sevincini hiç yitirmeyen Hande, üniversiteyi bin bir zorlukla tamamladı. Uzun süre işsiz kaldı en sonunda Akay Hastanesi'nde çalışmaya başladı.
Hande hastalığını öğrendiğinde 20 yaşmdaydı. Dedesi felçli olduğu için evde sürekli bir tansiyon aleti bulunduruluyordu. Yine bir gün dedesinin tansiyonu ölçülürken annesi 'Gel, senin tansiyonuna da bakalım' dedi. Yüksek tansiyon çıkınca hemen doktora gidildi, sebebi araştırıldı. Doktorlar, Hande'ye böbreklerinin %20 çalıştığını söyledi.

Önce ilaç tedavisi başladı. Ancak vücudu tepki verince diyalize başlandı. Bir yandan diyalize giren buyandan da inatla Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sinoloji Bölümü'ndeki eğitimini sürdüren Hande, öğretim üyelerinin ısrarıyla okulunu dondurdu. Tam bu sırada kalp çevresinde sıvı birikimi nedeniyle ameliyata alman genç kız, tam 45 gün hastanede kaldı. Anne Füsun'un 1999 yılında verdiği böbrekle tekrar umutları yeşeren Hande, 6 ay enfeksiyon kapmamak için dışarı çıkmadı, maske kullandı. Ancak kullandığı bir ilaç nedeniyle bu böbrek de çürüdü.

Üniversiteyi bitirdikten sonra 2 sene iş bulamadığını anlatan Hande Okumuş, "Sağlık sorunum çok büyük engel teşkil etti. Böbrek hastaları kanunen %90 engelli sayılıyor. Sürekli İŞ-KUR'un kapısındaydım. Bir gün aradılar. 'Akay Hastanesi açılıyor. Engelli kadro için işçi alacaklar' dediler. Ben de hastaneye gidip, görüştüm. 5 yıldır burada çalışıyorum. İlk olarak santralde göreve başladım. Yabancı dilim olduğu için daha sonra yeni açılan Uluslararası İlişkiler Departmanında görevlendirildim. Şimdi de bu görevimi Halkla İlişkilerle birlikte yürütüyorum" dedi.

Hande'ye göre böbrek hastası olmak çok kolay. Geçirilen bir soğuk algınlığı ya da diş enfeksiyonu buna sebep olabilir. Bu nedenle herkese sağlığına çok dikkat etmesi gerektiğini öneriyor. Bütün hastalara morallerini yüksek tutmalarını öneren Hande, önemli olanın hastalığı kabullenmek olduğunu söylüyor.>Sabah