*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: GEÇİRDİĞİ KAZA SONRASI ÖZÜRLÜ OLMAK İSTEYİNCE  (Okunma sayısı 1613 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• Yönetici
  • Kahraman Üye

12.11.09 - Dört yıl önce oğlu Batuhan ile birlikte bindiği otobüsten İnönü Caddesi'ndeki durakta inmek istediği sırada şoförün otobüsü hareket ettirmesi sonucu açık olan ön kapıdan düşen Emine Aktan (43), kafasını kaldırıma çarparak yaralandı. Beyin travması geçirip komaya giren talihsiz kadın, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yoğun bakıma alındı. Aktan, 6 ay sonra iyileşse de sağ kulağında orta derecede sağırlık, yüzünde felç ve sağ gözünde yüzde 20 oranında görme kaybı meydana geldi. Devlet Hastanesi'nin "iyileşemez" raporu verdiği Emine Aktan'a Adli Tıp Kurumu yüzde 22.77 engelli raporu verince talihsiz kadın malulen emekli olamadı. Zihni Aktan, eşinin 13 yıl çalıştığı bir şirketten emekliliğine 1,5 yıl kala sakat kalınca çıkartıldığını belirterek, en azından malulen emekli edilmesini istediklerini söyledi. "Eşimin gözü görmüyor, sağ kulağı duymuyor, yüzünün sağında felç var, dişleri döküldü, ruh sağlığı bozuk, hafıza kaybı var." diyen Zihni Aktan, malulen emeklilik için başvurdukları SGK'dan engelli raporu istediklerini kaydetti. Bunun üzerine kendilerinin Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne gönderildiğini belirten Aktan, yaşadıklarını şöyle anlattı: "13 Ekim'de hastaneye müracaat ettik. 14 Ekim'de 4 doktor 'sağlam' diye rapor verdi. Eve döndük bunun üzerine. Eşim çok üzüldü. Hayati tehlike tanısıyla hastanede yattı. 23 Ekim'de taburcu oldu. Bursa Devlet Hastanesi'nde özürlü raporu için tekrar heyete girdik. Psikiyatri doktoru yüzde 30 ruh sağlığı bozuk diye rapor verdi. Sağ kulak duymadığı için yüzde 13.8 hasarlı dedi. Tüm vücut fonksiyon kaybının yüzde 5 olduğunu ifade etti. Nöroloji uzmanı da kafatasının kırık olduğunu, göz doktoru da sağ gözün görmediğini tesbit etti. Rapor ise yüzde '35 özürlüdür' diye çıktı. Emekli olabilmesi için yüzde 40 olması gerekiyor." Haksızlık istemediğini, ancak eşinin en az yüzde 40 oranında engelli olduğunu ifade eden Zihni Aktan, "Ama nöroloji uzmanı ile göz doktoru hasarın boyutunu belirtmiyor. Bunlar yapılsa eşim malulen emekli olabilecek. Borç harçla geçiniyorum. Eşimden dolayı ben de çalışamıyorum. Yanlız bıraksam yine ihtihar girişiminde bulunacak. Sık sık kontrole götürmem lazım. Ben kanuni hakkımı istiyorum. Sağlamsa sağlam desinler, ama eşim hasta. Eşimin emekli olması lazım. Hayatımız alt üst oldu. Bunu birileri artık görsün. Yetkililer bize sahip çıksın. Durumumuz birilerinin vicdanını rahatsız etsin artık. Dayanacak halimiz kalmadı. Evde huzurumuz bitti." diye konuştu.>CHA