Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Haberler:
Yüreğinde Engel Olmayanların Tek Adresi
Bizde VARIZ Dergisi
bizdevariz.net
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Melleseferi
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli haberleri
»
FABRİKA-İ HUMAYUN YENİDEN ARAMIZDA
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: FABRİKA-İ HUMAYUN YENİDEN ARAMIZDA (Okunma sayısı 1573 defa)
melleseferi
Yönetici
Kahraman Üye
FABRİKA-İ HUMAYUN YENİDEN ARAMIZDA
«
:
14 Kasım 2009, 15:53:47 »
13.11.09 - Sarayların paha biçilemez ipek halıları ile saray mensuplarının kıyafetlerinin imal edildiği Fabrika-i Hümayun, eski görkemli günlerine yeniden kavuşuyor. Bursa Valiliği,, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve dünyaca ünlü modacı Faruk Saraç, 1852 yıllarında sarayda kullanılacak ipek halı ve kumaşların üretildiği Fabrika-i Hümayun'u moda tasarım atölyesi ve teskstil müzesine dönüştürmek için harekete geçti. Fabrikanın restorasyon çalışmalarına başlandı. Fabrika-i Hümayun bahçesinde düzenlenen törende konuşan Vali Sahabettin Harput, tarihin vakarla ve onurla ayağa kalkacağını söyledi. Harput, "Marka bir isim olan Faruk Saraç ile bir marka şehir Bursa birleşti. Yeni bir vizyonla el ele verdi. Önemli bir eseri eski ihtişamı ile hayata geçirecekler. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanfnı gerekse Faruk Saraç'ı kutluyorum. Burada ipeğin kokusunu hissedeceğiz, dokunuşunu, eğitimini ve müzesini göreceğiz. Bu tarihe, bu kültüre emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise Bursa'nın kültür ve sanat şehrinin yanı sıra ipekçiliğin de merkezi olduğunu hatırlattı. Bursalıların önünden geçerken 'bu bina niye duruyor' diye sorduğunu belirten Altepe, 157 yıl önce kurulan Fabrika-i Hümayun'un bir ipekçilik atölyesi ve müze olarak hizmet vereceğini kaydetti. Dünyanın yüzyıllar boyunca Bursa ipeğini tercih ettiğini hatırlatan Altepe, şöyle konuştu: "Cumhuriyet döneminde Tekel binası olarak kullanılmış olan bu bina 30 yıldır boş duruyor. 1998 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetine geçti. Bugün de usta ellerini buldu. İpekçiliği burada tekrar yaşatacağız. Burada üç bina bulunuyor. Öndeki bina müze olarak hizmet verecek. Arkadaki üç katlı bina tasarım akademisi olarak eğitim faaliyetlerinde kullanılacak. Üçüncü bina ise sosyal tesislerin bulunduğu bir alan olarak hizmete girecek. Restorasyonla bu binalar tarihteki işlevine yeniden kavuşacak. Bir yandan ipekçilikle ilgili bilgiler akademik anlamda burada sunulurken, diğer taraftan müzesiyle yapılanlar sergilenebilecek. Ayrıca üretilenler dünya modasına sunulacak." Ünlü modacı Faruk Saraç ise Bursa'dan aldığı emaneti gençlere devretmek istediğini belirterek, "Kendi imkanlarımla okulumu yapacağım. Ben hayatım boyunca normal bir iş yapmadım. Önümüzdeki yıl meslek hayatımın 30. yılı. Burası da 30 yıldır boş duruyor. Bursalılara söz veriyorum. Restorasyon tamamlandığında burada 1852 yılındaki dokuma tezgahlarının sesini, ipeğin kokusunu duyacak, insan figürleriyle ipeğin hikayesini yaşayacaksınız." diye konuştu. Fabrika-i Hümayun'un ön binasının müze olacağını yineleyen Saraç, bu akademide teori ile pratiğin birleşeceğini ve bir sanat okulunun oluşacağını söyledi. Ayrıca Türkiye'de 12 milyon engelli bulunduğunu hatırlatan Saraç, Fabrika-i Hümayun'un bir sınıfının da engelli öğrencilere ücretsiz eğitim verilmesi için ayrılacağını vurguladı. Saraç, "Benim tek amacım insan yetiştirmek. Burasına asla bir ticarethane olarak bakmadım. Tarihime ve 157 yıllık bir çınara sahip çıkmak istiyorum. Bizim okulumuzun bir sloganı olacak; 'Benim adım gelecek.' Burayı da bir gelecek olarak görüyorum." dedi. Fabrika- i Hümayun, 1852'de sarayda kullanılacak ipek halı ve kumaşlar için iplik üretmek amacıyla devlet eliyle kurulmuştu. Mülkiyeti 1998 yılında Tekel Genel Müdürlüğü'nden Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne geçen fabrika dört yapıdan oluşuyor. Toplam yapı alanı 4 bin 500 metrekare dolaylarında olan bir külliye olup, yapılardan sadece ikisi günümüze kadar gelebilmiştir.>EkonomiGazetesi
BizdeVARIZ.net
öMeR { MELLESEFERİ }
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ
www.bizdevariz.net
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Melleseferi