*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: AB'den Açıklama: Türkiye Engelli İstihdamında Doğu Avrupa'dan İyi  (Okunma sayısı 1587 defa)

Çevrimdışı melleseferi

• Yönetici
  • Kahraman Üye
AB'den Açıklama: Türkiye Engelli İstihdamında Doğu Avrupa'dan İyi

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat)'ne göre Türkiye'de engellilerin eğitim ve öğretime katılım oranı yüzde 1.7 iken oran Danimarka'da yüzde 24.5'e kadar çıkıyor.

AB28 ortalamasında her 100 engelliden 6.9'u eğitim-öğretim imkanı buluyor. Türkiye engellilerin eğitim-öğretime katılımında doğu Avrupalı AB ülkeleriyle aynı düzeyde bulurken, istihdam edilebilen engelli oranlarında doğu Avrupa'yı geride bıraktı.

-EUROSTAT'IN ENGELLİLER GÜNÜ AÇIKLAMASI: AB'DE SORUNLAR VAR-

Eurostat'ın AB'de engellilerin durumuna ilişkin açıklamasına göre, 2011'de AB'ye üye 28 ülkede "her iki engellinin birinden azı" iş sahibi olabildi. 2013'te ise AB'de engellilerin üçte biri, "yoksulluk ya da sosyal dışlanma riskiyle" karşı karşıya.

AB 28'de 15-64 yaş arası 44 milyon kişi toplum ve ekonomiye katılmalarına neden olabilecek şekilde engelli. 2011'de engelsiz kesimin istihdam oranı ortalama yüzde 66.9 iken, engelliler için istihdam oranı yüzde 47.3 gibi düşük oldu.

Engelliler için AB'de en yüksek istihdam İsveç'te (yüzde 66.2), en düşük istihdam oranı ise Macaristan'da (yüzde 23.7) sağlandı. Kuzey ülkelerinde engellilerin istihdamı daha yüksek. Engelsizlerin AB'de istihdam oranı ise yüzde 66.9.

Rapora göre engelsiz-engelli istihdamı arasındaki uçurum Türkiye'de düşük (yüzde 9.9). Yani engelliler, engelsizlere göre Türkiye'de yüzde 9.9 daha az istihdam ediliyor. AB genelinde engelliler, engelsizlere göre yüzde 19.6 oranında daha az istihdam ediliyor. Örneğin Macaristan'da uçurum çok büyük. Engelsizler yüzde 61, engelliler 23.7 istihdam ediliyor. Şaşırtıcı şekilde Hollanda'da da uçurum Macaristan ile aynı ölçüde yüksek çıktı (yüzde 37.4). Doğu Avrupa ülkelerinde engelliler yeterince istihdam edilemiyor. Engellilerinin yüzde 41.1'ini istihdam eden Türkiye bu alanda engellilerinin yüzde 29.8'ini istihdam eden İrlanda, Belçika (yüzde 40.7), Bulgaristan (30.7), Çek Cumhuriyeti 38.6), Yunanistan (35.5), Hırvatistan (33), Litvanya (40.4), Macaristan (23.7), Malta (34.4), Polonya (33.9), Romanya (31.8), Slovakya'dan (31.9) iyi durumda. Türkiye'de engelsizlerin istihdam oranı ise yüzde 51.

-ŞAŞIRTICI SONUÇ: AVRUPA ENGELLİLERİ EĞİTİME KATMIYOR-

İstihdamdaki eğilim, 25-64 yaş arasındakilerin hayat boyu eğitim-öğretime erişiminde de var. AB 28'de hayat boyu eğitim-öğretime katılım oranı 2011'de engelliler için düşük. Engellilerin yüzde 6.9'u, engelsizlerin yüzde 9.8 hayat boyu eğitim öğretime katılıyor. Uçurum yüzde 2.8.

Ülkeler arası önemli farklılıklar görülüyor. 2011'de Türkiye'de engellilerin yüzde 1.7'i, engelsiz vatandaşların ise yüzde 4.1'i eğitim ve öğretime katılıyor. Türkiye eğittiği engelli oranıyla Yunanistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya gibi ülkelerde aynı kategoride yer alıyor.

-AB'DE ENGELLİLER İÇİN YOKSULLUK VE SOSYAL DIŞLANMIŞLIK RİSKİ VAR-

Eurostat, engelsiz ve engelliler arasındaki uçurumun toplumsal hayata katılım açısından dikkat çekici olduğunu belirtirken, "16 ve yukarı yaştaki engelsizler için 2013 yılında AB28'de yoksulluk ya da toplumsal dışlanma riski oranı yüzde 21.4, engelli vatandaşlar için yüzde 30 oldu" kaydını düştü.

2013'te AB'de 16 yaş yukarısı engellilerin yüzde 29.9'u yoksulluk ya da sosyal dışlanmışlık riski altında bulunuyor. Engelsizlerin ise yüzde 21.4'ü için bu riskler söz konusu. Risk altında bulunan en geniş engelli grubu Bulgaristan'da yüzde 63.7 olarak ölçüldü. Bulgaristan'da engelsizler ayrı riske yüzde 44.1 oranında maruz kaldı. Engelli nüfus içinde risk altındakilerin oranı doğu Avrupa ülkelerinde, şaşırtıcı şekilde AB'nin başkenti Belçika'da (34.3) ve İngiltere'de de yüzde (34.8) yüksek çıktı. Bu alanda Türkiye verisi yer almadı.

04.12.2014 - Zaman