*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: EYLÜL'DE UMUTLAR ÇOK AZ  (Okunma sayısı 1949 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti: 5485
EYLÜL'DE UMUTLAR ÇOK AZ
« : 25 Eylül 2009, 11:00:55 »


Ticaret Odası tarafından 19 sektör üzerinde yapılan çalışmaların sonucu Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci tarafından kamuoyuna duyuruldu. Kilci, firmaların Ağustos ayını ticaret ve üretim açısından orta seviyede değerlendirdiklerini belirterek, firmaların eylül ayından çok az umutlu olduklarını vurguladı. Kilci, mobilya sektörünün krizden en az etkilenen sektör olduğunu ifade ederek, iletişim, turizm, konfeksiyon ve hazır giyim sektörlerinin zorda olduğunun altını çizdi.
Kilci yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Odamızın 19 sektör üzerinde yaptığı çalışmada; firmaların Ağustos ayını ticaret ve üretim açısından orta seviyede değerlendirdikleri, Eylül ayından ise çok az umutlu oldukları görüldü.Mobilya sektörü krizden en az etkilenen sektör konumunu hala korumaktadır. Geçen ay; Medya-İletişim, Turizm, Konfeksiyon ve Hazır Giyim, Tekstil sektörü yüksek düzeyde olumsuz etkilenen sektörler arasında görülmektedir. Firmalar; gerek geçen ayda, gerekse içinde bulunduğumuz ayda da talebin hala canlanmadığını söylüyorlar. Talebin düşük olmasının özellikle nakit ve tahsilat sorununu ortaya çıkardığını da belirtiyorlar.
Firmalar, krizin aşılabilmesi için;
- Kısa vadede  faizlerin düşürülmesini ve hatta faizsiz kredi kanallarının açık ve ulaşılabilir tutulmasını,
- Krizden çıkma yöntemleri konusunda eğitimler verilmesini,
- ÖTV’nin indirilmesini,
-İşçi SSK ve stopajları konusunda devlet desteğinin artırılarak, özellikle KDV indirimine, devam edilmesi konusunda destek beklediklerini ve
- Yerli firmalara avantaj sağlanması gerektiğini dile getiriyorlar.
Akaryakıt ve Yakacak Tacirleri, hizmet sektörü oldukları için giderlerinin çok fazla olduğunu, yol boylarında kalitesinin ne olduğu ve nereden alındığı belirsiz ürünlerin düşük fiyatlarla satılmasını devlet tarafından kendilerine örnek göstererek karlarını aşağı çekmesine tepkili olduklarını beyan ediyorlar.
Bilgisayar ve iletişim teknolojileri sektörü ise sektörde kural ve kaidenin olmadığından ve nitelikli personel bulunamadığını belirtiyor.
Dayanıklı Tüketim Malları sektörü, çok ciddi stok sorunu ve fiyat rekabetinde sorun yaşandığını bildiriyor. Konfeksiyon ve hazır giyim sektörü, piyasanın daraldığını ve piyasaya acilen nakit para çıkarılmasına ihtiyaç olduğunu beyan ediyor. Sektörü açısından her günün daha kötüye gittiğini belirtiyor.
Mobilya sektörü, yine tasarım konusunda çalışmalar yapılması gerektiğine inandığını belirtirken kayıtdışı sorununa ve kaliteye önem verilmesi gerektiğini vurguluyor. Kayıt dışı sorununun çözülmesi için acil önlemler alınması gerektiğini bildiren sektör. AR-GE teşviklerinin daha ulaşılabilir hale gelmesi ve vergi yükünün azaltılması gerektiğine inanıyor.
Medya ve iletişim sektörü temsilcileri, 2 senedir gelirlerinde herhangi bir değişim gerçekleşmezken giderlerinde sürekli bir artış söz konusu olduğunu bu nedenle reklam gelirlerinin artırılması gerektiğini dile getiriyor. Sektör RTÜK mevzuatının yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiriyor. Alınan RTÜK Payları ve eğitime katkı paylarının kaldırılması gerektiğini bildiren sektör, gazetelerin resmi ilanlarını azaltacak taleplerden de uzak durulması gerektiğini söylüyor. Ayrıca sektör temsilcileri çalışanların emeklilik ve diğer haklarını elinden alan 212 sayılı kanunla ilgili yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret ediyorlar.
Otomotiv Sanayi sektörü, İkinci el araçların piyasa beklentileri altında fiyat vermesini ve Belediye Encümen Kararı gereği bulundukları alanda satış yapamamaları nedeniyle takas değerlendirmesinde zorlandıklarını ifade ediyorlar.
Hurda araçlar için de ÖTV benzeri bir indirim beklediklerini belirten sektör kalifiye personel ve test için uygun güzergah bulamadığını da dile getirmektedir. Satış ve servis için eleman yetiştirilmesine ihtiyaç olduğunu da söyleyen sektör temsilcileri Kayseri’de de bir Oto şov fuarı yapılmasını istediklerini belirtiyorlar.
Özel Güvenlik Hizmetleri Sektörü, ciddi bir denetim mekanizmasının kurulmasının gerekliliğini dile getiren temsilciler, kursiyerlerde kriter olarak boy, kilo yaş sınırının getirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Şu anda kriz nedeniyle yaşadıkları en büyük problemin firmaların eleman çıkarmasından kaynaklandığını dile getiriyorlar.
Ulaştırma ve Lojistik sektörü özellikle vergilerin, SSK primlerinin azaltılmasına ve transit geçişlerde ve yurda girişlerde vergisiz yakıt kullanımı teşvik edilmesi gerekliliğine değiniyorlar. Turizm sektörü, misafir sayısındaki bariz azalmaya dikkat çekiyor. Üç ve üzeri yıldız sayısı olan otellerdeki KDV’si %18’e çıkarıldı yemek bedellerinin %8’e düşürülebilmesini istiyor. Kalifiye eleman yetiştirilmesinin gerekliğini de vurguluyor.
Tekstil Sanayi genel olarak görülen sıkıntıların yanı sıra bilinçsiz üretici ve tüketicinin yanı sıra dış piyasalardan gelen ucuz ve kalitesiz ürünlerin fiyat emsali teşkil etmesinin de sektör için sorun olarak nitelendiriyor.”>kayserihaber.com.tr